Vid torka dansar Miljöpartiet regndansen

Öland är tydligen torrt, låga grundvattennivåer oroar politikerna i Mörbylångas kommunfullmäktige. Så vad gör man för att få mer regn? Dansar regndansen så klart! I alla fall om man är Miljöpartist.


Inom Miljöpartiet tror man på regndansens magiska krafter

Inom Miljöpartiet tror man på regndansens magiska krafter

Öland är beroende av nederbörd för att få vatten till hushåll, industri och jordbruk. Det finns tydligen inga sjöar på ön utan det är bara regnet som kan rädda ön från torka. Och nu har det debatterats i Mörbylånga kommunfullmäktige vad man ska göra åt problemet med att det varit torrt ett tag.

Oftast kan vi ju inte påverka vädret i någon större utsträckning, inte på kort sikt i alla fall även om vi verkar ha lyckats med bedriften att långsiktigt värma upp hela planeten. Men för att få regn "här och nu" är vi liksom utelämnade till vädrets nycker, regnar det så regnar det annars regnar det inte. Punkt. Det man kan göra är att ransonera lite på vattenförbrukningen, dvs använda mindre vatten. Där är Miljöpartisten Eva Öberg helt rätt ute när hon pratar om att folk för tillfället kanske inte behöver duscha dagligen när det nu är brist på vattnet.

Men sedan, i sedvanlig Miljöpartistisk anda, så seglar hon iväg upp i det blå. Mitt under kommunfullmäktiges debatt om vattenbristen så kläcker hon den magnifikt strålande idén att de allihop ska dansa regndansen!
Eva Öberg säger att hon själv tror på regndansens krafter.

– Ja, det är gammal folktro, men det finns inga vetenskapliga bevis. Men tro får man göra.

Nu är det väl i och för sig inte någon skräll att en sådan idé kommer från en representant för Miljöpartiet, jag skulle snarare bli besviken om de inte kom med sådana här idéer då och då. Det är liksom ingen sport att driva med Miljöpartiet, de lämnar öppet mål hela tiden. Det konstigaste i historien är istället att övriga ledamöter i Mörbylångas kommunfullmäktige ställde upp på spektaklet. Inte alla, men de flesta verkar ha varit med på noterna.

Jag hade tänkt skriva att jag inte tror att ens en Miljöpartist år 2016 kan tro på några effekter av regndanser, utan att det istället var ett lättsamt sätt att få fokus på problemet de står inför och få folk att uppmärksamma vad de själva kan göra. Men så säger människan i intervjuer att hon visst tror på regndans som medel att få mer nederbörd. Man baxnar...

Jag undrar om väljarna tycker att de fått valuta för sina lagda röster?
Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Politik
Publ. 2016-02-18 01:20
Red. 2016-02-18 01:22


Relevanta länkar
Ölandsbladet - Regndans och vindrickande
Aftonbladet - Kommunpolitiker dansade regndans