Vi måste våga bry oss!

Fakta: Tjejer lever farligt ute på stan när de är ensamma. Vi har alla ett ansvar för att de inte alltid ska behöva känna den berättigade oron över att bli överfallna och våldtagna. Vi har alla ett ansvar att bry oss!


tomt
Det är inte rättvist att tjejer alltid ska behöva tänka sig för och inte utsätta sig för situationer som kan vara potentiellt farliga. Långt ifrån rättvist! Men det är sådan verkligheten ser ut.
Kom ihåg att Niklas Lindgren, den så kallade Hagamannen som under några år kring millennieskiftet överföll, våldtog och misshandlade flera kvinnor i Umeå, faktiskt är av svensk härstamning.

De allra flesta av oss män skulle, förhoppningsvis, aldrig överfalla en tjej och våldföra oss på henne. De allra flesta av oss män skulle, förhoppningsvis, aldrig ta tillfället i akt och utnyttja en tjej vi hittar på stan som kanske är något överförfriskad. För vi förstår att vi inte har rätten att ta för oss av deras kroppar bara för att de finns där. För vi förstår att även en tjej får lov att bli lite överförfriskad, att gå ensam, att klä sig snyggt. För vi förstår att det krävs ett samtycke.

Men det finns tyvärr alldeles för många män där ute som inte begriper sådana enkla jävla grejer. Och nu pratar vi inte bara om stora grupper av afghanska flyktingar som går ihop, vi pratar inte bara om män från mindre utvecklade kulturer där kvinnor helt saknar rättigheter. Vi pratar om män. Kom ihåg att Niklas Lindgren, den så kallade Hagamannen som under några år kring millennieskiftet överföll, våldtog och misshandlade flera kvinnor i Umeå, faktiskt är av svensk härstamning. Vi pratar om män med skev sexualitet, män med förmodat psykopatiska drag som inte ser felet i att utnyttja kvinnor för egna syften. Vi pratar om män som går igång på att ha makten över tjejernas liv och hälsa. Vi pratar om sjuka jävla individer.

De finns där ute. Överfallsvåldtäkter har alltid skett. Tjejer har alltid blivit utnyttjade efter krogbesök. Tjejer har alltid löpt en risk att råka illa ut, både efter krogbesök och bara för att de av en händelse befinner sig utomhus efter mörkrets inbrott. Det är helt åt helvete, men sådan ser tyvärr verkligheten ut och så länge vi inte har några verktyg för att identifiera dessa individer innan de utfört sina första dåd så måste vi tyvärr leva med den verkligheten. Det kan vara farligt att vara tjej/kvinna.
Våga gå en omväg på väg hem på kvällen och gå med din tjejkompis hem till porten

Även om vi inte kan göra så mycket åt problemet i sig så finns det ändå mycket vi faktiskt KAN göra. Vi kan bry oss om varandra. Vi, både män och kvinnor, kan bry oss om varandra även om vi inte känner varandra.

När en tjej är påtagligt berusad ute på stan och inte har sina kompisar i närheten som ser efter henne: hör er för om ni kan hjälpa henne att kontakta vänner eller familj. Ska hon gå ensam på en väg som ni i magtrakten känner att hon faktiskt inte borde gå ensam på: hjälp henne skaffa en taxi istället om inga av hennes kompisar finns att tillgå. Ser hon ut att kunna vara ett lätt byte så ÄR hon ett lätt byte, påkalla uppmärksamhet från polis om det är nödvändigt.
Tjejen du ser som inte borde vara ensam på stan, hon är någons syster. Någons dotter. Någons mamma. Någons flickvän. Nästa gång är det din syster, dotter, mamma eller flickvän.

Det är inte att vara taskig, eller att vara en golare, om man får en polis att prata med en överförfriskad tjej. Det är att vara rädd om hennes väl och ve. Det handlar inte om att sätta henne i fyllecell och ge henne trubbel, det handlar om att kanske polis kan hjälpa henne att slippa bli våldtagen, misshandlad eller mördad.

När ni ser en ensam tjej i bråk med en eller flera killar, våga lägg er i! Våga fråga "är allt okej här?", våga bry er! Ibland kanske det räcker med att bara vara i närheten, att visa sig. Det är ingen som begär att man med berått mod ska kasta sig in i en hög killar och slåss, men att visa att "jag ser er" kan vara fullt tillräckligt. Våga ringa polis om det ser farligt ut. Våga bry er!

Våga gå en omväg på väg hem på kvällen och gå med din tjejkompis hem till porten, inte som livvakt utan som en person som med 100% säkerhet kommer att fungera avskräckande för en eventuell missgärningsman som givetvis vill ha en ensam tjej.

Det handlar inte om att på något vis förbjuda tjejer att göra sådant som borde vara självklart. Det handlar inte om att vara något slags överförmyndare. Det handlar om att vara medveten om att i vissa situationer ÄR tjejer mer utsatta än oss män. Det handlar om att våga ta lite jävla ansvar i de situationerna.

Att våga bry sig lite grann!

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Diverse
Personligt
Politik
Publ. 2016-03-08 22:25
Red. 2016-03-09 10:10