Varför rockar du sockorna idag?

Väldigt många människor har nappat på kampanjen att "Rocka sockorna" och därmed tar på sig omaka strumpor idag 21 mars. Facebook svämmar över av bilder på folks fötter med omaka strumpor, försvinnande få talar om varför mer än att det verkar vara den stora "rocka sockorna-dagen".


tomt
Det är väl trevligt att haka på lustiga små jippon då och då, men hela vitsen försvinner ju om man inte med ett ord nämner just "varför". Det finns nämligen en bakomliggande orsak till att man ska ha på sig omaka strumpor just idag, men den glöms bort.

Just att ha på sig omaka strumpor är för att uppmärksamma att alla är olika, somliga av oss mer olika än andra. 21 mars är sedan 2011 en av FN utlyst dag för att uppmärksamma Downs Syndrom. Just precis det datumet valdes för att människor med Downs syndrom har tre kromosomer nummer 21, det är det som skiljer dessa människor från övriga befolkningen.

Och som sagt, väldigt många människor har hakat på och väljer därför idag att ha på sig omaka strumpor. Men till vilken nytta när man inte ens med några få ord kan tala om "varför"? Det är ju bara att säga "idag rockar jag sockorna för att uppmärksamma Downs Syndrom" istället för att bara säga "titta vad kul, jag rockar sockorna idag, gör det du med". Det är inte svårare...

Och vad gör du årets övriga 364 dagar för att uppmärksamma Downs syndrom och de problem dessa människor stöter på varje dag i sina liv? Samvetet är rent för att man spexar till det en dag om året genom att, utan vidare förklaringar, dra på sig omaka strumpor?

Det påminner väldigt mycket om Ice Bucket Challenge som pågick för ett par år sedan. Där skulle man, som ni säkert minns, hälla en hink med isvatten över sig och skänka pengar till forskningen om den fruktansvärda sjukdomen ALS. Kampanjen fick oerhört stor spridning över världen, och människor högt och lågt hällde glatt isvatten över sig själva och la ut en film om det för att skicka utmaningen vidare. Forskningen fick visserligen in väldigt mycket pengar genom kampanjen, men jag tror att det hade kommit in ännu mer pengar om folk hade tänkt till ett par varv extra. Minst 90% av alla Ice Bucket-filmer jag såg utelämnade den viktigaste delen av alltihop: ett omnämnande av sjukdomen och information om hur man gör för att skänka pengar. Istället var det mer "tack för utmaningen, hej och hå nu häller jag vatten på mig själv och nominerar följande personer att också hälla vatten på sig själva".

"Gör om, gör rätt" känner jag lite grann. Tala om varför ni rockar sockorna, sprid information och inte bara spex, gör något i vardagen...

Som avslutning bjuder jag på min egen Ice Bucket-film från augusti 2014:

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Diverse
Publ. 2016-03-21 12:05

Relevanta länkar
Svenska Downföreningen