Varför är negerbollen så jävla viktig?

Det har ALLTID hetat negerboll!!! Hur kan man bli kränkt av det??? Vem blir kränkt?? Varför får man säga vitlök då?? Va? Va? Va?


Världens mest kontroversiella bakverk?

Världens mest kontroversiella bakverk?

Helt ärligt, jag fattar inte hur ni orkar ni som ständigt propagerar för er rätt att säga negerboll. Ja, jag har också vuxit upp med det namnet på den delikata lilla bollen. Ja, det händer fortfarande att jag säger negerboll av ren gammal vana. Men varför skulle man inte kunna säga chokladboll istället? Varför är det så viktigt att använda just ordet neger i sammanhanget?

Varför heter det ens negerboll till att börja med? En snabb googling på ämnet gav mig att det skulle komma från det spanska ordet negro, som betyder svart. Det känns rimligt, en svart boll blir en negroboll eller negerboll. Inga problem där, problemet uppstår dock när man betänker att det i samma veva finns ordet neger som alltid har varit en nedsättande term för svarta människor.

Ja, förr "hette" det väl neger när man talade om mörkhyade människor från Afrika. Men det var fortfarande en nedsättande term, mörkhyade människor från Afrika ansågs ju till att börja med vara lägre stående varelser. Neger är en nedsättande term, punkt. Det kan man inte diskutera bort, även om gamla uppslagsverk säger att det hette så.

Varför får man säga vitlök? Därför att det är en vit lök, vit är en färg och inget nedsättande ord. Det är ingen nedsättande term för oss ljushyade människor. Finska pinnar då? Huu!! Visa mig den finne som blir kränkt av att någonting kallas för finskt! Det är ett ord som beskriver från vilket land någonting kommer, dvs en liten bakad pinne från Finland. Svårare är det inte, det är inte samma sak som att säga negerboll.

Okej, jag vet helt ärligt inte vem som är mest kränkt av ordet negerboll. Mörkhyade människor som härstammar från Afrika eller svenskar som lätt blir kränkta å andra människor vägnar? Det spelar egentligen ingen roll, jag skiter fullkomligt i om någon säger negerboll eller chokladboll. Men varför orka ta diskussionen varje gång? Varför lägga tid och energi på att hela tiden proklamera att "det hette minsann negerboll när jag var liten och det tänker jag fortsätta säga"? Varför göra så jävla stor sak av det när ni köper detta bakverk på konditoriet?

Slutligen, för att lätta upp stämningen lite, en hysteriskt rolig scen från filmen Sunes Sommar:

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Diverse
Mat
Politik
Publ. 2016-02-17 13:12