Vad är fånigare än att tävla i musik?

När får vi se läktarvåld på Melodifestivalen? När vuxna människor kallar varandra för idioter pga meningsskiljaktigheter om musik så kanske det inte är så långsökt ändå att fotbollsfans inte alltid kommer överens? Artisten Tommy Ekman kanske kan förklara fenomenet med huliganism?


Tommy Ekman skräder inte orden!

Tommy Ekman skräder inte orden!

Musik är en bedömningssport, om man nu ens ids tävla i musik så måste det väl i sammanhanget kallas för sport. Inte på samma sätt som exempelvis konståkning är en bedömningssport, där kan man ändå bedöma utförandet av diverse trick och piruetter. De ska utföras på ett visst sätt och det går då att poängbedöma utförandet. När det gäller musik är det endast personligt tycke och smak som avgör.

Visst kan man bedöma tekniska kvaliteter även när det gäller musik, det är svårt att argumentera emot att Yngwie Malmsteen är en tekniskt mycket duktig gitarrist, men det är ju inte det man tävlar om. När Melodifestivalen hålls och befolkningen ska rösta fram sina favoriter handlar det bara om tycke och smak. Ofta är det inte ens låtens egentliga kvaliteter man röstar på utan det ännu mer subjektiva utseendet på artisten eller scenframträdandet. Musikens kvaliteter hamnar alltid i skymundan.

När Sweden Rock Festival årligen anordnar en bandtävling för att släppa fram mer eller mindre okända band och ge dem en stund i rampljuset, ett i sig fantastiskt fint initiativ för att släppa fram nya band och låta publiken upptäcka dem, så är det sällan bandens kvaliteter som musiker som fäller avgörandet. Bandens familjer, vänner, bekantas bekanta och följare av bandets Facebook-sida uppmanas att gå in och rösta två gånger om dagen för att ge dem en chans. Det känns inte som något direkt sportsligt upplägg, merparten av de som röstar besöker säkert inte ens festivalen...

När en artist vinner en utmärkelse, Grammy eller Polarpriset exempelvis, så är det fortfarande högst subjektiva bedömningar som fäller avgörandet. Popularitet och genomslagskraft spelar in men i slutändan är det ändå helt subjektiva åsikter som fäller avgörandet. Det finns inget mätbart i musik, det är ju inte direkt det bandet vars trummis spelar snabbast som vinner. Det går inte att mäta hur bra en melodi är.

Just eftersom det inte går att avgöra vem som faktiskt är bäst så uppstår dessa ändlösa diskussioner om ifall rätt eller fel låt vann Melodifestivalen. Åkte rätt eller fel artist ut från karaoketävlingen Idol? Vann rätt eller fel artist Polarpriset? Hade det varit fotboll så hade det varit enklare: laget som gjorde flest mål vann, det är odiskutabelt. Tennisspelaren som vinner flest bollar vinner matchen. Höjdhopparen som hoppar högst vinner. Det finns liksom inget att diskutera.

När det offentliggjordes att den svenska producenten och hitmakaren Max Martin står som vinnare av årets Polarpris så infann sig givetvis samma reaktioner som det alltid gör i sådana här sammanhang. En del tycker att det är helt rätt, andra tycker att det är helt fel. Gott nog, om man bara kan komma ihåg att hela grejen är trams ändå.

Aftonbladets Martin Aagård delade med sig av sin personliga åsikt, i en faktiskt ganska saklig krönika, om att han tyckte att det fanns andra personer som var mer värda ett Polarpris om man ändå ska belöna glättig popmusik. Givetvis tog det hus i helvete, som det alltid gör, hos en del människor som helt enkelt inte förstår att alla människor inte delar just deras subjektiva åsikt. Det finns inget mätbart, klart att det finns olika åsikter om resultatet då!

Tommy Ekman, kanske mest känd för att ha varit en del av 80-talspoppen med banden Freestyle och Style, har svårt för det där. Nu ska vi i sammanhanget komma ihåg att karln är 55 år gammal när vi läser vad han tyckte om att Aagård inte tyckte likadant som honom själv. Plötsligt hamnade denna 55-åring på samma nivå som ett tjurskalligt mellanstadiebarn och kallade Aagård för både idiot och pucko när han på Facebook länkade till Aagårds krönika. Pga en åsikt om musik.

Det är helt fantastiskt egentligen när man tänker på det. Det är för många så oerhört svårt att förstå varför två rivaliserande fotbollsklubbars fans inte kommer överens och delar en öl innan matchstart, samtidigt som fullt vuxna människor kallar varandra för idioter för att de inte har exakt samma åsikt om årets vinnare av Polarpriset.

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Musik
Publ. 2016-02-11 03:53
Red. 2016-02-11 04:01


Relevanta länkar
Aftonbladet - Överskattad hitman