The Passion of the Christ (2004)

Snickaren Yeshuas liv blir väl inte riktigt som han hade tänkt sig det när han blir förrådd av en av sina närmaste vänner och arresterad för brott han påstås ha begått.


tomt
3 städ av 4 möjliga
Betyg 3 av 4
Filmens handling tar plats runt tiden för vår tideräknings början för ca 2000 år sedan, i staden Jerusalem som hålls av romarna. Yeshua har retat upp det lokala prästerskapet som arresterar honom efter att hans vän Yuda förrått honom för pengar och talat om var han gömmer sig.

Prästerna vill se honom död för hans påstådda brott men eftersom området är under romerskt styre, och lokalbefolkningen bara har begränsad makt att utöva lagen, så tas han till den romerske ståthållaren Pontius Pilatus. Denne är dock ovillig att döma Yeshua eftersom han inte utgör något politiskt hot mot det romerska styret och han skickar fången vidare till den lokala marionettkungen Herodes istället. Denne ser inte heller något hot från den religiöse ledaren Yeshua utan sänder honom tillbaka till romarna igen.
The Passion of the Christ
Släpptes: 2004
Regi: Mel Gibson
Manus: Benedict Fitzgerald
Mel Gibson
Skådespelare: Jim Caviezel
Hristo Naumov Shopov
Maia Morgenstern
Monica Bellucci
Francesco De Vito
Luca Lionello
mfl

Och det är nu det blir jobbigt på riktigt för den fromme snickaren. Han har blivit misshandlad, spottad på och slagen ända sedan han arresterades, så han är redan ganska illa där an. Prästerna vill se honom korsfäst men Pilatus, som är mycket motvillig till detta, bestämmer att han bara ska straffas men inte dödas. Oj oj oj vad snickaren får lida...

Vad som följer är en oerhört utdragen tortyrscen där Yeshua piskas med käppar och piskor med insydda metallbitar. Ryggen, benen, magen, bröstkorgen, armarna... Det är detaljerat, det är mycket mycket blodigt och faktiskt en ganska stark scen. En halvdöd Yeshua blir sedan transporterad tillbaka till Pilatus som visar upp den blodiga sörjan till man inför prästerna och frågar "är ni nöjda nu?", men de vill ändå att han korsfästs. Så då blir det så och han tvingas bära sitt tunga kors genom staden till en kulle utanför där han helt sonika spikas upp. Allt under konstant misshandel med piska, slag, stenkastning, sparkar...

Som ni märker så är det väldigt våldsamt, och det blir faktiskt lite mycket. Inte för mycket på så sätt att det blir för hemskt, utan för att det blir orealistiskt. En man som knappt kan stå upp själv släpar sitt eget tunga kors upp och ner för trappor och backar, slagen haglar över honom trots att han redan var halvdöd efter första piskningen. Han ramlar, kommer upp och lyfter korset, fortsätter, blir slagen, ramlar osv osv. Hälften hade varit tillräckligt för att budskapet skulle gå fram...

I övrigt är det en mycket välgjord film förstås, det är ändå Mel Gibson som skrivit och regisserat filmen och han gör inga halvmessyrer. Ett mycket stort plus är att man inte tar den lätta utvägen och låter skådespelarna tala engelska utan det är arameiska, latin och lite hebreiska som gäller. Alltså de språk som talades på platsen vid tidpunkten för filmens handling.

Huvudrollen som den olycksalige Yeshua, som förgäves ber sin gudomlige fader om nåd flera gånger, spelas av Jim Caviezel. Han gör väl egentligen inget dåligt jobb, men i de tillbakablickar man får till innan filmens handling tar sin början är han något mesig. Under tortyrscenerna är hans roll egentligen bara att grymta av smärta, och det gör han med den äran även om det fortfarande kan kännas lite mesigt då och då när man förväntar sig höga ångestladdade skrik av smärta istället för ett sammanbitet stön.

Ett minus är hur Pilatus framställs. Han är velig och högst ovillig att ta ansvar, han vill inte ha Yeshuas blod på sina händer. Historiska källor framställer honom å andra sidan som mycket mer hårdför och han var bla annat ansvarig för en massaker på oskyldiga människor varför hans velighet och ovilja att ta ansvar i filmen känns konstigt. "Se på honom, jag vill inte korsfästa honom, han har fått nog, men okej om ni insisterar så får ni ta det på ert ansvar", det känns inte som en hårdför romersk ståthållare.

Ett annat stort minus är de romerska soldater som får uppgiften att straffa Yeshua. Okej, det krävs väl något av en sadistisk läggning för att medelst piska förvandla en annan människa till en blodig hudflängd sörja men det saknas en disciplin i scenerna som i alla fall jag alltid har förknippat med romerska soldater. Jag tror att dessa soldater är berusade, de skrattar och jublar medan piskorna viner och höjdpunkten i deras arbetsdag är när blodet skvätter upp i deras ansikten. De har uppenbara problem med att ta order ("sluta nu, ni ska inte slå ihjäl honom, hjälp honom till korsfästningsplatsen" och sedan fortsätter de i alla fall slå och sparka mannen som egentligen redan borde vara död), det känns inte realistiskt.

Nu har jag visserligen inte läst den litterära förlagan jättenoga så det jag klagar på här kanske är precis vad som beskrivs där, berättelsen är närmare 2000 år gammal, men jag tycker ändå att filmen hade tjänat på en lite mer realistisk skildring av förloppet. Men det är ju jag det.

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Film
Publ. 2016-03-27 00:18