SVT och polisens varning till kvinnor att inte röra sig ensamma i Östersund

Det var inte så länge sedan det avslöjades att Polismyndigheten mörkade grova överfall mot tjejer på Stockholmsfestivalen We Are Stockholm. I samband med det avslöjades även den systematiska mörkläggningen med kod 291 som rörde alla brott där migranter var inblandade. För detta fick de mycket hård, och välförtjänt, kritik. Men nu ställer sig SVT på andra sidan barrikaden och kritiserar polisen för att de informerar och varnar. Logik?


Bilden föreställer svt.ses hemsida, med bild från Polisens presskonferens

Bilden föreställer svt.ses hemsida, med bild från Polisens presskonferens

På kort tid har flera allvarliga händelser inträffat i lilla Östersund i Jämtland. Kvinnor har överfallits, misshandlats, i något fall ett rent våldtäktsförsök. Flickor så unga som 10 år har antastats av äldre killar/män. En kvinna på väg till jobbet vid 23-tiden blev överfallen. En kvinna blev nedtryckt till marken och tre män försökte slita av henne kläderna. I samtliga fall är gärningsmännen helt okända för de utsatta flickorna och kvinnorna och i samtliga fall verkar gärningsmännen vara helt opåverkade av alkohol eller liknande (alltså inte krogmiljö).
Sverige har aldrig varit tryggare!
- komikern Magnus Betnér

Med tanke på det högst ovanliga i att så många sådana här händelser inträffar på så kort tid så går alltså Polisen helt riktigt ut och informerar om vad som faktiskt händer ute på stan. Man går även så långt att man faktiskt varnar tjejer för att gå ute ensamma på kvällen/natten. Stephen Jerand, polisområdeschef i Östersund, säger helt enkelt "gå i grupp eller ordna skjuts". Det är ett rent säkerhetstänkande, i dagsläget ÄR det otryggt för tjejer och kvinnor att röra sig ensamma ute. Oavsett om de har ett arbete som betyder att de behöver röra sig ute, exempelvis hemtjänst, eller om det rör sig om att ta sig hem från krogen så bör man tänka sig för flera gånger för det händer saker.

Det kan man ju tycka är väldigt bra att polisen varnar för, för att inte ännu värre saker ska hända. Men inte på SVT. Där ställer istället reportrarna Sara Leijman och Tomas Lauffs väldigt konstiga frågor till polisen efter att de gått ut med varningen.

"Finns det ingen fara med att ni går ut och varnar nu. Att ni skrämmer upp folk?"

Är det enligt nämnda reportrar värre att folk blir skrämda från att röra sig ute kvälls/nattetid än att kanske ovetande kvinnor blir överfallna? Är det inte bra att polisen går ut och säger "så här allvarligt tycker vi att det är, vi har inte fått tag på alla gärningsmän ännu och det kan därför vara farligt ute"?

"Är det inte polisens jobb att svara för säkerheten?"

Menar SVTs reportrar att polisen skulle ha resurser att ha uniformerad personal i vartenda gathörn i hela staden? I sak har de naturligtvis rätt, det är polisens jobb att svara för säkerheten men även en reporter på SVT borde förstå att det är fullständigt orimligt att kräva av polisen att det skulle vara 100% tryggt att röra sig ute. Det går inte att garantera det, och innan man fått tag på gärningsmännen så är ju läget som det är.

"Men att ni nu går ut och varnar, är det att betrakta som att polisen inte klarar av att upprätthålla säkerheten för invånarna i Östersund?"

Man kan även betrakta det som att polisen helt enkelt varnar för att det finns individer i samhället som man ännu inte har koll på och som gör livet jävligt otryggt för ensamma tjejer. Sådant ska aldrig mörkas och för att ändå göra det så säkert som möjligt så talar man om "rör er inte ensamma, det är farligt just nu".
Lösningen kan aldrig vara att gå ut med en sån här uppmaning. Vi har jättemånga kvinnor som jobbar inom hemtjänst och vården på natten till exempel. Hur tänker man där?

Självklart är det helt fel att kvinnor ens ska behöva tänka på sådana saker, varje människa måste ha rätt att fritt kunna röra sig ute utan att bli påhoppad och överfallen. Men man kan inte stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det inte är farligt för ensamma kvinnor, jag skulle vilja påstå att det ALLTID är farligt för ensamma kvinnor att röra sig ute när det är mörkt. Oavsett var i landet så måste kvinnor tyvärr alltid se sig om och tänka sig för. Det är för jävligt. Men som läget är, med män som tar sig friheten att ta precis vad de vill ha från kvinnor, så måste de tänka på sådant. Bara för att man VILL att kvinnor inte ska behöva vara oroliga så kan man inte LÅTSAS som att de inte löper risken att bli överfallna och våldtagna. Risken finns alltid där, att säga annat är ett drömma sig bort i en utopi.

Även AnnSofie Andersson, S-märkt kommunalråd i Östersund, sällar sig till kritiken av polisen. Hon anser att polisen borde talat med kommunen innan man gick ut med varningen, varför det skulle vara så viktigt övergår i alla fall mitt förstånd. Personligen tror jag ju att ansvariga poliser är fullt kapabla att själva ta ett sådant beslut. Men som AnnSofie Andersson säger:

– Det är naturligtvis allvarligt om polisen bedömer att kvinnor inte kan röra sig hur som helst. Men lösningen kan aldrig vara att gå ut med en sån här uppmaning. Vi har jättemånga kvinnor som jobbar inom hemtjänst och vården på natten till exempel. Hur tänker man där?

Frågan är snarast hur AnnSofie Andersson tänker där. Vad skulle lösningen vara istället? Vi kan nog lugnt utgå ifrån att polisen jobbar hårt med detta, men tills att situationen är löst? På vilket sätt anser hon att det är problematiskt att man går ut och varnar ensamma kvinnor på grund av att det finns jättemånga kvinnor som jobbar inom hemtjänst på natten? Förtjänar inte de en varning eftersom de har ett sådant jobb? Det är väl just dessa kvinnor som behöver bli varnade? Se över om det kanske finns möjlighet att få eskort av en kollega eller partner? Åtminstone få en skarp varning att "just nu är det farligt för er, se er för flera gånger innan ni går ur bilen" exempelvis. Det kan väl aldrig vara fel? Eller?

Hon fortsätter:
– Alla goda krafter måste komma tillsammans och söka lösningar för ett tryggt Östersund.

Jag gissar att hon syftar på att anordna ett fackeltåg, kanske rentav mot rasism, det är ju liksom standardlösningen på det mesta som upplevs som ett problem i Sverige. Otryggt på stan? Fackeltåg!

Lite mer nyanserad, och rentav intelligent, är i alla fall Helena Lassen från kvinnojouren i Östersund:
- Det är dubbelt. Jag kan å ena sidan tycka att det är oacceptabelt att vi kvinnor ska uppmanas att inskränka vårt livsrum och inte kunna röra oss fritt. Uppmaningen borde vara att män ska skärpa sig. Samtidigt har jag svårt att bli jätteupprörd. Jag vill nog hellre veta om en sån här sak än inte.

Hon förstår i alla fall att en varning är bättre än ingen varning, även om hon verkar tro att det på något automagiskt vis skulle hjälpa att gå ut och säga "sluta antasta kvinnor". Det finns redan lagar mot sådant, det finns redan poliser som jobbar med att sätta fast personer som inte kan hålla sig ifrån att överfalla kvinnor. Men vet ni vad? Det hjälper inte! Alldeles uppenbarligen hjälper det inte. Därför tar man till alternativ två: man varnar tjejerna för att gå ensamma. Hur kan det vara fel?

En liten fotnot i sammanhanget: Polisen har i minst två fall signalement på misstänkt gärningsman men varken SVT eller Aftonbladet nämner de signalement som polisen gått ut med på sin egen hemsida. Varför? Vill man inte hjälpa till att ta fast gärningsmännen innan det händer igen? Man nöjer sig med att nämna att polisen vädjar till vittnen att höra av sig. I min bok är ett signalement då helt oslagbart men... I samlingen av relevanta länkar nertill finns två länkar till Polisens hemsida rörande de två senaste överfallen, där återfinns signalement på misstänkta gärningsmän.

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Politik
Publ. 2016-03-08 00:25

Relevanta länkar
SVT.se - Polisen varnar kvinnor i Östersund för att gå ut ensamma
SVT.se - Kommunalrådet kritisk: ”Polisen borde kontaktat oss”
Polisen.se - 2016-03-06 01:00, Våldtäkt, försök, Östersund
Polisen.se - 2016-03-06 04:00, Misshandel, Östersund