Stuvade makaroner med stekt falukorv

De flesta recepten på stuvade makaroner brukar se exakt likadana ut, det enda som skiljer är huruvida man har i muskotnöt eller inte. Men det blir faktiskt helt ärligt lite tråkigt i längden då det inte är särskilt mycket smak på de klassiska stuvade makaronerna. Så jag gör, som vanligt, på mitt sätt för att piffa upp det hela lite!


tomt
Fräs ihop lite hackad lök med chili
Fräs ihop lite hackad lök med chili

Vitpeppar piffar upp vilken falukorv som helst!
Vitpeppar piffar upp vilken falukorv som helst!

Yummy!
Yummy!

Behöver du bordskrydda så har du varit för snål med kryddorna vid tillagningen!
Behöver du bordskrydda så har du varit för snål med kryddorna vid tillagningen!

Rör ihop stuvning med makaroner och låt stå en liten stund
Rör ihop stuvning med makaroner och låt stå en liten stund

Jag tänker inte gå in på själva makaronkokningen här, det står på förpackningen hur du ska göra. Så därför går vi raskt vidare till falukorven! Med handen på hjärtat är falukorv egentligen en för jävla trist grej. Det är inte mycket smak i den. Så det första man ska göra, efter att ha skivat upp den, är att dunka på ordentligt med vitpeppar. Jag lovar, det blir enorm skillnad! Stek i smör tills den fått en ordentlig stekyta så blir det finfint!

Stuvningen då. Innan jag börjar med själva stuvningen så hackar jag ner lite gul lök och chili och fräser upp i lite smör. Ha inte för varm stekpanna här, löken ska egentligen bara mjukna lite och inte stekas för hårt.

Och så stuvningen då. Igen. Smält en ganska rejäl klick smör i en kastrull, kan rekommendera en teflonkastrull för ändamålet. Släng ner några matskedar med vetemjöl när smöret har smält, passa så det inte hinner börja bränna innan du fått i det. Vispa ordentligt hela tiden medan du kastar i mjölet, det blir väldigt gärna klumpar som är skitsvåra att vispa sönder sedan. Hur mycket mjöl? Så mycket att smöret slutar flyta.

Innan mjöl/smörmixen hinner börja steka i botten av kastrullen så häller du i lite mjölk. Vispa hårt HELA tiden. Mjölken tjocknar snabbt pga mjölet, som fungerar som en redning, så häll i lite mer då och då. Vispa hela tiden så det inte klumpar sig. När du fått i tillräckligt mycket mjölk för att det inte ska tjocka till sig helt och hållet så drar du i rejält med salt och ännu mer rejält med vitpeppar. Det är svårt att ha i för mycket vitpeppar, jag brukar strö på så att det blir som ett lager med peppar över hela stuvningen, vispa ner det och ta ett lager till.

Låt det försiktigt koka upp, det gör faktiskt skillnad om du bara värmer stuvningen eller låter den koka. Det kan bli en äcklig vetemjölsmak om du inte låter det koka. Men var försiktig här, mjölk kokar över hiskeligt fort så nöj dig med att det börjar puttra och bubbla och då drar du i mer mjölk för att stanna av koket! Vispa fortfarande hela tiden förstås! Mjölk bränner VÄLDIGT lätt fast i botten, därav mitt förslag att använda en teflonkastrull.

I med svartpeppar eller ännu hellre pepparmix. Tillsätt malen eller riven muskotnöt, det blir faktiskt en riktigt god smak av det! Smaka av hela tiden så att du får en bra blandning, med allt annat vi har i så är det lätt att muskotnöten försvinner om du är så snål som vanliga recept oftast vill att du ska vara. Var inte blyg helt enkelt! Oregano gör sig väldigt bra till pasta också.

Mot slutet när du fått lagom konsistens på stuvningen, den ska vara tjock men inte som välling, så lägger du i den lättstekta löken och chilin. Glöm för allt i världen inte att pressa ner några vitlöksklyftor också! Låt det stå på lite värme en stund och dra ihop sig, rör om fortfarande.

Häll stuvningen över makaronerna och blanda ordentligt, låt det hela stå och dra några minuter till. Servera med falukorven, lite inlagd gurka eller rårörda lingon!

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Mat
Publ. 2017-03-27 21:14