Stekt lax med lök och champinjoner i creme fraiche

Regnbågslax (eller annan laxfisk)
Några gula lökar
Ett gäng champinjoner
Creme fraiche
Chili
Vitlök
Zucchini
Paprika
Smör
Mjöl
Salt och peppar
Pressad citron


Stekt lax med champinjoner och lök i en creme fraiche-sås

Stekt lax med champinjoner och lök i en creme fraiche-sås

Regnbågslax
Regnbågslax

Skär upp laxen i lagom tjocka skivor
Skär upp laxen i lagom tjocka skivor

Vänd laxskivorna i mjöl med salt och peppar
Vänd laxskivorna i mjöl med salt och peppar

tomt tomt Tillsätt creme fraiche till löken och champinjonerna
Tillsätt creme fraiche till löken och champinjonerna

Skär fisken i lagom tjocka skivor. Vänd dem i en blandning av mjöl, svartpeppar och salt. Du kan om du vill skippa mjölet, det är egentligen bara för att ge en fin och god stekyta på laxen.

Stek fisken i smör en stund på varje sida tills den är genomstekt och börjar släppa så smått ifrån benen.

Skär upp zucchinin och paprikan. Blanda ihop med en hackad chili och någon vitlöksklyfta. Fräs upp blandningen i smör, men låt det inte ligga i för länge så att grejerna blir helt mjuka och mosiga. De smakar bäst om det är lite tuggmotstånd kvar. Glöm inte lite svartpeppar och salt!

Skär upp champinjonerna och stek en stund i smör, ta mycket svartpeppar och salt i så att det smakar riktigt gott. Stek inte för länge eftersom svampen inte är klar här, den ska bara ha lite stekyta och bli av med lite vätska.

Ta kockkniven och förvandla lökarna till lökringar, fräs en stund i smör tillsammans med hackad vitlök och chili. Var inte för snål med vitlök och chili, det är gott! Även här gäller att inte steka för länge, löken ska egentligen bara bli lite mjuk och inte bränna.

Blanda ner champinjonerna i löken och fräs ihop det hela lite. Häll av överflödig vätska/fett och lägg tillbaka röran i stekpannan. Släng i creme fraiche och skvätt ner ordentligt med pressad citron så att det blir lite syrligt. Var inte snål med salt och peppar heller! Låt det puttra ihop sig en stund.

Servera! Jävelberg vad gott det blir!

Vill du hellre ha potatis till kan du enkelt byta ut zucchini/paprika-röran mot potatis, men det blir inte lika gott!

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Mat
Publ. 2016-02-23 01:40