Sossarna och helomvändningen om tiggeri och migration

Den eviga frågan om tiggarnas vara eller icke vara i Sverige kanske börjar få ett svar när Stefan Löfvén raskt ändrat sig efter Göran Perssons utspel. Kan Socialdemokratin faktiskt vara på väg att bli som folk?


Bilden är ett utsnitt av ett foto taget av Jonn Leffmann och föreställer en tiggare på gatan i Ystad 2014

Bilden är ett utsnitt av ett foto taget av Jonn Leffmann och föreställer en tiggare på gatan i Ystad 2014

Det är något smått komiskt med dagens Socialdemokrati. På samma gång är det djupt tragiskt med alla tydliga tecken på bristande ryggrad och insikt om nutida samhällsproblem.

Gång efter gång är det ändrade besked från Socialdemokraterna om var de står någonstans. Från att exempelvis tvärsäkert ha hävdat att "det finns inget tak för hur många flyktingar Sverige kan ta emot" så ändrade man sig i höstas och gjorde allt man kunde för att få ett stopp på inflödet av människor. Ena dagen är det helt uteslutet med gränskontroller, andra dagen har vi uniformerad polis som kontrollerar identitetshandlingar på tågen i syfte att stoppa de utan giltiga handlingar. Konsekvens är ju inte sossarnas starkaste gren uppenbarligen...

Göran Persson blev intervjuad i Svenska Dagbladet och sa, mycket insiktsfullt (i alla fall i efterhand), att han förvånades över att de migrationspolitiska åtstramningarna kom så sent. Göran Persson är troligen fortfarande ett mycket tungt namn inom svensk socialdemokrati även om han idag inte tillhör den inre kretsen.

Så när han i samma intervju talade om att han ville se ett förbud mot tiggeri, därför att tiggeri inte leder till något positivt för varken samhället eller individen, så börjar det ju givetvis röra på sig inom SAP.

Den gängse politiska uppfattningen är ju annars att tiggeri inte kan förbjudas eftersom man inte kan förbjuda fattigdom. Det är även något som Socialdemokraterna står för, tiggeri kan inte och ska inte förbjudas. Men så står "landsfadern" Stefan Löfvén där på kommundagarna i Örebro och säger inte längre tvärsäkert nej till ett förbud. Ryggrad var det ja...

Det är ju självklart positivt att sossarna faktiskt kan ändra sig i viktiga frågor, men tänk om de hade haft åtminstone ett litet uns av rätt innan de ändrade sig så hade situationen inte behövt bli så illa.

Själv är jag tveksam till ett förbud mot tiggeri. Var ska man dra gränsen för vad som är tiggeri? Det är lätt att se att personen som sitter mitt framför ingången till mataffären med en pappersmugg i handen tigger. Hur är det med en person som ställt ut en liknande mugg på marken och spelar dragspel? Ska det vara tillåtet att dryga ut kassan som gatumusikant? Var drar man gränsen för vad en gatumusikant är? Måste man kunna spela "tillräckligt" bra eller räcker det att sitta med en trasig blockflöjt och pipa entonigt hela dagen?

Svåra frågor. Förbjuder man inte tiggeri i lag kan man faktiskt ändå komma till rätta med problemet genom att helt enkelt tillämpa de lagar och regler som redan finns. Som EU-medborgare har du rätt att fritt åka till andra EU-länder och söka arbete. Du har tre månader där du ska ha löst situationen, sedan ska du åka tillbaka om du inte lyckats komma i arbete. Så svårt är det inte...

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Politik
Publ. 2016-03-12 22:54

Relevanta länkar
SvD - Göran Persson: Inför förbud mot tiggeri
EU-upplysningen - Hur länge kan jag stanna i ett annat EU-land?
Aftonbladet - Göran Persson om flyktingtak och tiggeriförbud
SvD - Löfven utesluter inte förbud mot tiggeri
Aftonbladet - Löfven om tiggeri: Vi är beredda att göra mer