Soldiers of Odin - Pest eller kolera

Det har väl inte undgått någon som följt nyhetsrapporteringen med ett halvt öga sista tiden att vi fått ett medborgargarde i Sverige kallat Soldiers of Odin. Varför behövs de egentligen? Varför behövs de inte? Ska det verkligen behövas frivilligkrafter alls?


Soldiers of Odins logo, från Facebooksidan

Soldiers of Odins logo, från Facebooksidan "Soldiers of odin - Sweden"

Soldiers of Odin har sitt ursprung i en liten nordfinsk stad vid namn Kemi (jag hade en gång en liten souvenirkniv inköpt där vid en genomresa som liten på väg till Nordnorge, lite kuriosa så där...). Grundat av en kille med öppna nazistsympatier men som hävdar att organisationen som sådan inte är lagd åt det hållet. Det må vara hur det vill med det, men det blir ju genast ganska problematiskt om man vill stå upp för en god sak och har sådant med sig i bagaget. Det är oundvikligt.
Inget samhälle ska behöva frivilligkrafter som går runt på stan kvälls- och nattetid för att hålla stan lugn. Oavsett om det är Soldiers of Odin eller om det är pensionerade socialsekreterare så ska det inte behövas. Det är polisens uppgift...

Enligt vad de själva säger så patrullerar de gatorna för att göra dem säkrare. Oavsett vad Magnus Betnér och Dagens Nyheter hävdar om att "Sverige aldrig varit tryggare" så händer det väldigt mycket skit på gator och torg. Jag ställer inte upp på deras metod att mäta tryggheten, att det dödliga våldet minskat, eftersom det kan kännas väldigt otryggt även om man inte blir mördad. Rån, misshandel, övergrepp, sexuella ofredanden, våldtäkter, hot, bilbomber, skottlossningar osv, det händer saker hela tiden som gör att människor känner sig otrygga. Bara för att läkarna idag är duktigare på att klara livhanken på folk som kommer in på akuten så kan man inte säga att "Sverige har aldrig varit tryggare". Har sett vissa uppgifter som säger att allt det jag rabblade upp ovanför har minskat, men om det stämmer och vad det i så fall beror på har jag ingen uppfattning om. Men de flesta verkar ändå överens om att det KÄNNS otryggare idag än för några år sedan.

Para ihop den otryggheten med att det är allmänt känt att polisen faktiskt inte klarar av sitt jobb så ser vi genast problemet. Buset får hålla på bäst de vill egentligen, polisen saknar ju resurserna för att vara ut och synas när de som bäst behövs. Polisen saknar resurserna för att göra ordentliga utredningar och förundersökningar vilket resulterar i att alltför många ligister kommer undan straff. Samhället i stort saknar resurser för att hålla packet inlåsta som skydd för övriga befolkningen, vilket resulterar i rent löjliga domar och svängdörr ut på gatan igen för de som inte har vett att uppföra sig.
Ser jag på medlemslistan för den lokala support-gruppen för Soldiers of Odin så ser jag inte bara en massa nazister och dömda våldsverkare. Jag ser namn på människor jag aldrig skulle förknippa med sådant, men som tröttnat på dagens läge. Helt vanligt folk faktiskt.

Då är det inte konstigt att det förr eller senare skapas medborgargarden, det var bara en tidsfråga. När tillräckligt många människor tycker att det gått tillräckligt långt, då kommer någon förr eller senare att ta upp stafettpinnen som svenska rättsväsendet tappat på marken. Syftet är som sagt att göra gatorna säkrare, det har med fog ifrågasatts om ALLA ska kunna känna sig säkrare eller om det bara gäller etniska svenskar. Men som jag har förstått så ska de, oavsett politiska åsikter, göra vad de kan för att minska bråk och rån osv. Lite som de klassiska Nattvandrarna, Non Fighting Generation och allt vad de olika organisationerna kallat sig genom åren.

Ett problem som uppstår är ju dock att vänsterextremister inte kan tolerera oliktänkande människor, och i synnerhet inte människor som hör till en organisation grundad av en sk högerextremist. Det yttrade sig nu senast i Göteborg där Soldiers of Odin-killarna blev attackerade av vänsterextremister när de var ute och patrullerade. Som jag har förstått så var det oprovocerat (såvida man inte på fullaste allvar anser att blotta existensen är provokation nog) och det finns inga rapporter alls om att Soldiers of Odin ska ha betett sig illa på något vis mot vare sig människor av invandrarursprung eller andra. Med andra ord: de enda problem som Soldiers of Odin hittills har medfört är att åsiktsmotståndare (motståndare till vilka åsikter förresten? Trygghet på gatorna?) har tagit till våld mot dem. Det kan man faktiskt inte lasta Soldiers of Odin för även om man inte håller med dem på något vis.

Som jag ser det så är inte Soldiers of Odin i sig självt det stora problemet, för medborgargarden ÄR ett stort problem för samhället. Det är inte existensen som är problemet, det är behovet som är ytterst problematiskt. Inbillat behov eller verkligt behov, det är egentligen av underordnad betydelse. Att de finns visar att det i alla fall finns ett upplevt behov som grundar sig i någonting. Där har samhället det yttersta ansvaret, rättsväsendet klarar ju bevisligen inte av sin mest grundläggande uppgift att hålla ordning i leden och skapa en verklig känsla av säkerhet hos befolkningen.

Inget samhälle ska behöva frivilligkrafter som går runt på stan kvälls- och nattetid för att hålla stan lugn. Oavsett om det är Soldiers of Odin eller om det är pensionerade socialsekreterare så ska det inte behövas. Det är polisens uppgift, de ska ha tillräckliga resurser för att finnas där behovet finns när det behovet finns. Det borde inte vara möjligt för gängen att driva runt och göra tillvaron osäker för vanligt hederligt folk. Men nu är det som det är, politikerna har skitit högaktningsfullt i utvecklingen och bara sett på var de kan spara in pengar och då har polisen som så många andra samhällsfunktioner fått stryka på foten. Det är helt enligt regelboken, om det hade funnits en regelbok, för hur man skapar ett otryggt samhälle där medborgargarden upplevs som välbehövliga.
Är det egentligen någon skillnad på Soldiers of Odin och de gamla Non Fighting Generation och Guardian Angels? De två sistnämnda var medias gunstlingar och fick kommunala bidrag för sina verksamheter trots ytterst tvivelaktigt resultat och återkommande bråk med de aktiva medlemmarna inblandade.

Hur det blir med det fortsatta engagemanget i framtiden får tiden utvisa. Orkar de i längden gå ut och försöka vara den lugnande kraft de säger sig vilja vara? Kommer de ens att vara en lugnande kraft när det kommer till kritan, dvs kommer man att bortse från etnicitet och hålla tillbaka eventuella egna aggressioner och bara tillkalla polis efter ett envarsgripande av bråkstakar? Kommer de att få gå ifred eller kommer ligisterna längst ut på vänsterkanten fortsätta attackera dem i brist på bättre att göra? Kommer gatorna ens att bli tryggare med medborgargarden ute på stan?

Alldeles oavsett hur det är med den saken så är det oerhört sorgligt att samhället gett upp och skapat grogrunden för detta. Jag upprepar: inget samhälle ska behöva frivilliga medborgargarden ute på gatorna, när de uppstår har samhället misslyckats kapitalt med sin viktigaste uppgift! De enda som kan beskyllas för det som nu händer är politikerna som inte har vett att prioritera!

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Politik
Publ. 2016-04-06 18:02