Satanism på Svensktoppen

Det svenska heavy metal-bandet Ghost tog sig häromveckan in på klassiska Svensktoppen på radion. Vad är så uppseendeväckande med det?


Bild från Ghosts video Secular Haze, föreställande sångaren Papa Emeritus II

Bild från Ghosts video Secular Haze, föreställande sångaren Papa Emeritus II

Svensktoppen 7 februari 2016
Svensktoppen 7 februari 2016

Ghost spelar live i Utrecht<br />Foto av Enric Martinez
Ghost spelar live i Utrecht
Foto av Enric Martinez

Ghost slog igenom med dunder och brak 2010 i och med sitt debutalbum Opus Eponymous och har i skrivande stund släppt tre fullängdsalbum. Även om de brukar beskrivas som heavy metal så är det egentligen inte hela sanningen. Det är definitivt metal men med pop-influenser och väldigt lättlyssnade melodier, toppat av sångaren Papa Emeritus (I, II eller III beroende på vilket album) som låter väldigt långt från metal och snarare för tankarna till indie-pop.

Som många andra band genom åren spelar de under förklädnad men till skillnad från de övriga genom historien har de inte skapat några alter egon med egna personligheter utan har snarare avpersonifierat sig själva. Med undantag av sångaren Papa Emeritus, som brukar uppträda som en satanisk påve, så är alla medlemmar maskerade på samma sätt och går alla under samma namn: Nameless Ghoul (Namnlös Gast). Deras riktiga identiteter är en välbevarad hemlighet, återigen bortsett från sångarens som är en ganska dåligt bevarad hemlighet.
Were standing here by the abyss
and the world is in flames
Two star-crossed lovers reaching out
to the beast with many names

He is
Hes the shining in the light
without whom I cannot see
And he is
Insurrection, he is spite
hes the force that made me be
He is
Nostro Dis Pater
Nostro Alma Mater
He is

Were hiding here inside a dream
and all our doubts are now destroyed
The guidance of the morning star
will lead the way into the void

He is
...

Texterna har alla en tydlig satanisk/ockult prägel med texter som hyllar Satan och Antikrist. Välskrivet med finess, ganska långt från death/black metals ofta övertydliga bloddrypande satanism, präglas låtarna av medryckande refränger som går hem hos de flesta. Dock är det väl inte så många som på allvar tror att bandet är djävulsdyrkare, utan snarare handlar det om en mycket framgångsrik gimmick och en bakomliggande kritik mot religionen och främst den katolska kyrkan.

Så var det detta med Svensktoppen då. Ett radioprogram som körts sedan 1962 och dominerats av pop, schlager och dansband. Varje vecka röstas låtarna fram av 5000 slumpvis utvalda jurymedlemmar, för att spegla befolkningen. Texterna brukar väl, som så ofta i nämnda genrers, präglas av lycklig och olycklig kärlek och liknande. 24 januari slog sig dock alltså Ghost in på listan och gjorde sällskap med bla Miriam Bryant, Avicii, Darin, Molly Sandén och Måns Zelmerlöw.

Och det, mina vänner, är helt hysteriskt roligt när man tänker på det. Tiderna förändras väl antar jag, vem hade under Svensktoppens långa historia kunnat ana att en hyllningslåt till Satan med flera referenser till avgrunden och ljusets ängel (Lucifer) skulle ta sig en plats på listan? Det är inte utan att man undrar om juryn förstått texten eller bara tycker att det är en skön ballad...


Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Musik
Publ. 2016-02-13 20:43
Red. 2016-02-13 21:03


Relevanta länkar
Sveriges Radio - Svensktoppen 2016-02-07
Ghost på Wikipedia