Ronal the Barbarian (2011)

Kan verkligen en dansk animerad film om barbarer vara något att ha? Svaret är ett rungande JA! En hysteriskt rolig film!


tomt
4 städ av 4 möjliga
Betyg 4 av 4
I korthet handlar filmen om den unge Ronal, en vek och klen och feg ursäkt till barbar. Barbarerna (både männen och kvinnorna) är i övrigt de största, starkaste, vildaste och bästa krigarna som finns. Handlingen tar sin början när Ronal, pga sin klena fysik, misslyckas med att larma och varna sina stamfränder när de attackeras av den onde furst Volcazar. Stammen tas till fånga men Ronal undkommer och måste på egen hand rädda alla de andra.

Till sin hjälp har han en bard-lärling som är mest intresserad av att ragga på alla tjejer han ser och komma med skamliga förslag, en vildsint sköldmö som utan att tveka ger sig in i strid med vem som helst och en fjollig men väldigt spirituell alv som vägvisare.

Filmen är inte lysande animerad om ärligheten ska fram, synkningen mellan tal och karaktärernas läpprörelser lämnar en del övrigt att önska. Men det funkar, man kan inte begära Pixar-kvalitet i allt som produceras. Och med tanke på att filmen är gjord i Danmark, som såvitt jag vet inte är något jätteland vad gäller 3D-animering, så måste det ändå bli ett gott betyg där.
Ronal the Barbarian
Regi: Kresten Vestbjerg Andersen
Thorbjørn Christoffersen
Philip Einstein Lipski
Manus: Thorbjørn Christoffersen
Kresten Vestbjerg Andersen
Philip Einstein Lipski
Röster: Anders Juul
Hadi Ka-Koush
Lærke Winther Andersen
Lars Mikkelsen
Brigitte Nielsen
mfl

En rolig detalj är att man talar danska i filmen, det är något visst med att se en ond krigare höja sin yxa för att avrätta sin fånge och på danska utbrista "fy fan jag får ståpitt av det här!". "Fucking barbarer" är en annan favoritreplik.

Filmen har egentligen allt man kan begära: hyfsat bra animering, en story lika bedrövlig som första Conan-filmen (ni vet, Arnold Schwarzeneggers paradroll innan han blev känd som mördarrobot på vita duken), fula ord på danska, piercade bröstvårtor och tajta läderstringkalsonger på homoerotiska muskelknippen utan hjärna, en vild ryttare som piskar sin egen rumpa istället för riddjurets, sextörstande amazoner osv osv.

Som ni kanske förstått vid det här laget är det inte en direkt superseriös film utan en ganska galen komedi i en 3D-animerad fantasymiljö. Den kan varmt rekommenderas!

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Film
Publ. 2016-04-19 19:21