Hur man bakar en tårta som ser ut som en Cola-flaska!

Jag brukar inte baka kakor och tårtor och grejor, det är för lite kött att steka i de där recepten. Men det här tyckte jag verkade fräckt så jag gav mig i kast med saken att göra en tårta i form av en Coca-colaflaska!


Bild från filmen på Youtube som länkas nedan

Bild från filmen på Youtube som länkas nedan

Klipp upp ett avlångt hål längs sidan på tomflaskan
Klipp upp ett avlångt hål längs sidan på tomflaskan

Smält chokladen
Smält chokladen

Häll chokladen i flaskan och försök täcka hela ytan
Häll chokladen i flaskan och försök täcka hela ytan

Låt stå och stelna till i kylskåpet en stund
Låt stå och stelna till i kylskåpet en stund

Vaniljkräm
Vaniljkräm

Vispad grädde med drottningsylt
Vispad grädde med drottningsylt

Färdig sockerkaka, skärs i smalare bitar
Färdig sockerkaka, skärs i smalare bitar

Täck botten på flaskan med sockerkaka
Täck botten på flaskan med sockerkaka

Kleta över vaniljkrämen
Kleta över vaniljkrämen

Knö in gräddsylten i resterande utrymmen
Knö in gräddsylten i resterande utrymmen

Klipp försiktigt upp flaskan, eventuella sprickor i chokladen kan lagas i efterhand med mer choklad
Klipp försiktigt upp flaskan, eventuella sprickor i chokladen kan lagas i efterhand med mer choklad

Det var inte så jävla lätt som det lät...
Det var inte så jävla lätt som det lät...

Hmm...
Hmm...

Lite pilligt, men det hade kanske kunnat gå att pussla ihop den och täta med smält choklad...
Lite pilligt, men det hade kanske kunnat gå att pussla ihop den och täta med smält choklad...

Det verkade inte så himla svårt heller faktiskt när jag kollade filmen på hur man gör. Tjenare, skenet KAN bedra om man säger så!

I alla fall. Det första man behöver göra är att ringa sin mamma och låna en elvisp, jag har "vispat" grädde en gång förut utan elvisp och det tog ett par timmar. Mest för att jag hällde grädden i en shaker och skakade den till hyfsat fast konsistens. Det är inte att rekommendera, krampen infinner sig ett par gånger... Så, hem till mamma och låna elvisp!

Så till själva bakningen!

Ta en tom 2liters Coca-Colaflaska och skölj ur den ordentligt. Klipp upp ett hål längs sidan av flaskan, lagom stort så man kan pilla in diverse ingredienser. Tänk på att inte göra som jag och slarva bort korken, den är nämligen bra att ha. Dels är den snygg på det färdiga bakverket då det ser ut som en oöppnad cola-flaska, och dels är den bra att ha i nästa moment.

Häll i smält choklad i flaskan och se till att det täcker hela insidan. Här hade korken varit bra, det var för jävla bökigt att få chokladen att täcka helt när den rinner ut i öppningen. Jag gav upp och lämnade ovandelen otäckt, det borde gå smidigt att åtgärda det senare tänkte jag.

Lägg in flaskan i kylen så att chokladen stelnar ordentligt, kanske en 20-30 minuter eller nåt. Sedan ska man peta in sockerkaka eller tårtbotten i härligheten. Eftersom det finns färdiga sockerkakor att köpa så tänkte jag att det var smidigt, jag har aldrig bakat en sockerkaka förut och ville inte riskera att sabba mitt fina bakverk genom att misslyckas med sockerkakan. Godbiten fick stå för fiolerna där, kan INTE rekommenderas. Idioterna har apelsin/citron-arom i sin sockerkaka, vilket inte framgår förrän man läser det finstilta i innehålls-förteckningen. Den smakar alltså apelsin, ridå! Produktutvecklarna på Godbiten borde få smäll...

Nåja, utan andra alternativ var det bara att peta in den ändå. Pilligt värre men jag nöjde mig med ett lager i botten. Sedan kletade jag in vaniljkrämen. Den hade jag vispat till av vaniljsåspulver och mjölk och använde bara två tredjedelar så mycket mjölk som det stod på paketet för att den skulle bli lite tjockare och fylla ut "flaskan" lite mer när det hela var färdigt.

Därefter fyllde jag upp resten av utrymmet med vispad grädde som jag hade blandat ner drottningsylt i. Återigen ett jävla kletande och petande för att få in allt i alla skrymslen, kladdigt som fan var det... Men till slut kände jag mig nöjd och satte in tårtan i kylen igen, tänkte att den kanske stelnar till bra eller så.

Sedan kommer det kluriga: att klippa upp flaskan och få ut tårtan i ett stycke! Samtidigt som jag satte saxen i plasten så smälte jag resterande choklad jag hade, dels för att laga småsprickor jag eventuellt skulle orsaka med saxen och dels för att tillverka locket och det som behövdes för att få en hel flaska som ser verklighetstrogen ut. Kan rekommendera att man är väldigt noggrann när man klipper, har man som jag lämnat "ovansidan" utan choklad så behöver man liksom klippa ut de rena plastbitarna och hälla choklad på och sedan ställa i kylen så det stelnar och sedan limma fast dem på rätt plats med hjälp av lite mer smält choklad.

Jag kom inte så långt.

Det var ett JÄVLA pill med saxen, plasten verkade ligga i spänn eller nåt för det blev sprickor och grejer nästan direkt. Från början hade dessutom innerkanterna på min fina öppning jag gjort i flaskan VIKIT SIG INÅT så slutresultatet skulle bli en något tillplattad flaska. Och ju mer jag klippte desto mer sprack skiten. Klippte längs med för att kunna vika upp plasten, blev inte bra alls... Klippte runtom för att kunna dra loss ändbitarna, blev inte bra alls... Fick ta i med hårdhandskarna, stoppa in fingrarna genom grädden och hålla emot inifrån när jag drog loss bottenplasten från tårtan, och det blev ännu sämre.

När jag äntligen fått bort all plast så återstod bara att lägga chokladbitarna på rätt plats igen och limma dit med ny smält choklad alltså. Eftersom det började bli lite sent så avstod jag dock, kände inte att jag hade ork och lust att stå med det framåt midnatt så den fick bli som den blev.

Nedan har ni filmen jag blev inspirerad av, min blev nästan lika snygg som den i filmen men jag bör nog öva ett par gånger till kanske. Fast å andra sidan vete fan om jag kommer ge mig på det igen...


Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Mat
Publ. 2016-04-12 00:45
Red. 2016-04-12 00:49