GAIS om maskeringsförbud på match: Fullständigt verkningslöst!

Som supporter till en fotbollsklubb är man så klart alltid stolt över sin klubb, oavsett vad. Jag vill gärna tro att som gaisare är man lite stoltare än alla andra, även om bollen inte alltid rullat vår väg. Men ibland är man extra stolt över sin klubb och dess företrädare!


Stämningshöjande bengalbränning under Ljungskile - GAIS 2015

Stämningshöjande bengalbränning under Ljungskile - GAIS 2015

Göteborgspostens artikel om att GAIS inte ställer sig bakom meningslösa förbud
Göteborgspostens artikel om att GAIS inte ställer sig bakom meningslösa förbud

tomt
Det har alltid varit heta diskussioner kring användandet av pyroteknik på läktarna, så kallad bengalbränning. Förbud hit och förbud dit, i grund och botten helt meningslöst eftersom bengalbrännandet fortsatt förgylla matchinramningen och höja stämningen på våra arenor. Böter för klubbar, böter och avstängning för brännarna, det fortsätter ändå.

Jag är en stark förespråkare för bengaler på läktarna, just därför att det höjer stämningen så otroligt mycket. Jag minns för många år sedan när jag dessutom var en flitig bengalbrännare på match. På den tiden behövde man inte maskera sig, det fanns inget förbud i lag mot att bränna av nödblossen på läktaren och man riskerade inga repressalier från vare sig rättsväsendet eller klubben. Klubben riskerade böter men jag vill minnas att det aldrig delades ut några, bara hot om böter.

Det var på en resa till London för att se fotboll, tillsammans med några andra supportrar och några spelare ur truppen gjorde vi en skitkul resa med mycket öl och fotboll. På båten över satt vi och pratade med spelarna och ämnet bengaler kom upp på tapeten. Någon av spelarna frågade varför vi envisades med att bränna av bengaler. Jag kontrade med att fråga vad han personligen tyckte om saken.
"Hur känns det att springa in på Gamla Ullevi och mötas av fullsatt läktare, flaggor och sång, och 30 personer som står på räcket och bränner av bengaler?"
"Men det är ju inte bra, det ger böter till klubben osv"
"Strunta i den saken, för diskussionens skull. Om vi bortser från allt vad böter och regelverk heter, hur upplever ni spelare stämningen på arenan när ni kommer in?"
"Ja alltså, det är skitmäktigt! Verkligen!"
Jag minns för många år sedan när jag dessutom var en flitig bengalbrännare på match. På den tiden behövde man inte maskera sig, det fanns inget förbud i lag mot att bränna av nödblossen på läktaren och man riskerade inga repressalier från vare sig rättsväsendet eller klubben.

Just därför envisas supportrar med att bränna bengaler under match. Det är mäktigt. Det skapar stämning. Och ja, det är kul också...

Men i dagsläget när det är förbud och polis lägger massa tid och resurser på att identifiera någon stackare som håller i en bengal vid inmarsch eller mål, då måste man idag maskera sig. Fram med halsduk framför ansiktet, ner med rånarluvan osv. Och då ska det givetvis stiftas lagar mot att man ska få ha skidluva på sig, eller halsduk framför ansiktet.

Det begriper vilken idiot som helst att det är fullständigt verkningslöst, vad ska polisen göra om de står nedanför klacken och ser tre individer som täckt för ansiktet? Antagligen samma sak som de gör idag när de ser någon hålla i en bengal: inte ett skit! Det är upplagt för våldsamheter om polis ska bryta in och arrestera varenda jävel som bryter mot någon regel. Man kan försöka identifiera folk i efterhand, men just där och då är det bara idiotiskt att gå in och gripa någon.
I grund och botten är majoriteten av problemsupportrar just supportrar. De som i GAIS kan uppfattas som problemsupportrar är också några av de som tillför allra mest till föreningen på många andra plan.

När Göteborgsposten gjorde en email-enkät till Göteborgsklubbarna och frågade vad de tycker om maskeringsförbud så var svaren så typiskt platta, korrekta och intetsägande som man kan vänta sig:
- Det är självklart att det ska finnas. Det finns ingen anledning att dölja sitt ansikte när man går på fotboll. Jag ser inte argumentet för det.
(BK Röva, förlåt Häcken)
- Vi har redan maskeringsförbud på våra matcher så vi är helt för ett förbud.
(Blåvitt)

ÖIS valde att inte svara alls. Och så har Göteborgs stolthet GAIS då. Sticker ut hakan, visar förståelse för vad supporterkultur faktiskt är och väljer att stå bakom sina fans istället för att som de flesta andra skjuta de ifrån sig:
- Fullständigt verkningslöst då det inte finns ett verklighetsförankrat åtgärdstänk. Ett maskeringsförbud där man ogenomtänkt skall in och upprätthålla förbudet på läktarna kan vara direkt förvärrande och skapa ännu mer problem.
Och:
- I grund och botten är majoriteten av problemsupportrar just supportrar. De som i GAIS kan uppfattas som problemsupportrar är också några av de som tillför allra mest till föreningen på många andra plan.
(Erik Bergqvist, marknadschef i GAIS)

Man blir så glad och stolt över ett sådant ställningstagande från en högt uppsatt person inom klubben. En "höjdare" som faktiskt förstår vad supportrar gör.
"Ronka kuk - Erik Bergenhem, ronka kuk - Erik Bergenhem, ronka kuk osv"

Har andra minnen från åren i GAIS-klacken. En bortaresa när vi harvade runt i lägre divisioner vi helst vill glömma, några fans började sjunga en icke rumsren ramsa som gjorde en del människor upprörda. Det var egentligen en helt harmlös grej om manlig onani, omoget men inte mer än så. Men givetvis blev det tidningsskriverier och rubriker om saken. Dåvarande ordförande Erik Bergenhem gick ut och tog kraftfullt avstånd från klacken och sa att "det där är inga riktiga supportrar"!

De människor som åkte land och rike runt, som gick på varenda match i ur och skur, som la en ansenlig summa av sin månadslön på klubben och allt däromkring och som levde och andades GAIS, de var inga riktiga supportrar helt plötsligt. Spottloskan träffade givetvis rakt i ansiktet och de efterföljande matcherna utvecklades onani-ramsan förstås till att inkludera namnet på klubbordförande Bergenhem...

Men tiderna förändras och idag har GAIS en marknadschef som inte ser allt i svart och vitt. Han förstår att även de fans som inte alltid sköter sig exemplariskt och har på sig finkostymen på match ändå kan tillföra så otroligt mycket till klubben. Vilka är det annars som står där på läktaren match efter match, oavsett tabelläge och tidigare resultat, och sjunger lungorna ur sig och skapar stämningen som klubben är känd och uppskattad för?

Hatten av för en marknadschef med insikt i supporterkultur och som inte är rädd för att sticka ut hakan och undvika tråkiga plattityder som att "ja men vi är för ett förbud för att SvFF och lagstiftarna är det". Ett förbud är fullständigt verkningslöst och det tvekar inte Erik Bergqvist att tala om.

I love it!

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Diverse
Publ. 2016-03-15 00:39
Red. 2016-03-15 01:25


Relevanta länkar
Göteborgsposten - Gais: Maskeringsförbud fullständigt verkningslöst
Göteborgsposten - Så tycker klubbarna om maskeringsförbud