Fläskrulltårta

Ni vet känslan när man står där med en fläskytterfilé i handen och undrar om man inte skulle kunna göra något roligt med den? Det kan man faktiskt, man kan ha riktigt roligt med den! Med lite fantasi och lekfullhet kan man komma långt, så varför inte göra en lite ovanligare variant med köttbiten än att bara skiva och steka den?


Fläskrulltårta av ytterfilé, bacon och ädelost, serverad med lök, zucchini, champinjoner och sparris!

Fläskrulltårta av ytterfilé, bacon och ädelost, serverad med lök, zucchini, champinjoner och sparris!

Skär tunnt och försiktigt med en riktigt vass kniv!
Skär tunnt och försiktigt med en riktigt vass kniv!

Platt och fin!
Platt och fin!

Gräddädelost är alltid gott!
Gräddädelost är alltid gott!

Mmmm bacon!!!
Mmmm bacon!!!

Rulla hårt!
Rulla hårt!

175-200 grader i ugnen, ca halvtimme tills den är 70 grader i mitten!
175-200 grader i ugnen, ca halvtimme tills den är 70 grader i mitten!

Tomat, massa chili och habanero och vitlök
Tomat, massa chili och habanero och vitlök

Mixa ordentligt!
Mixa ordentligt!

Sila bort alla fasta partiklar!
Sila bort alla fasta partiklar!

Sila igen tills såsen är helt slät!
Sila igen tills såsen är helt slät!

Fräs ihop lite gul lök med chili och vitlök
Fräs ihop lite gul lök med chili och vitlök

Tillsätt paprika och zucchini mot slutet
Tillsätt paprika och zucchini mot slutet

Champinjoner ska vara skurna i rejäla bitar och inte steka för länge!
Champinjoner ska vara skurna i rejäla bitar och inte steka för länge!

Observera den gudomliga blandningen av smör, ädelost och lök!
Observera den gudomliga blandningen av smör, ädelost och lök!

Börja med att putsa bort resterna av den tjocka senan som ofta sitter kvar längs med köttet. Den är onödig att ha med, men förväxla den inte med fettet som sitter där. Fett är bra på kött, det ger smak och ett saftigare resultat!

När det är gjort ska ytterfilén (eller kotlettraden som egentligen är ett riktigare namn) "rullas upp". Du behöver en riktigt vass och tunn kniv, helst en välslipad filékniv. Skär försiktigt ett tunnt snitt från ena änden av köttet till den andra på ett sätt så att du vika upp en flik och fortsätta skära djupare i samma snitt. Svårt att riktigt förklara i ord, hoppas att det framgår av bilderna hur jag menar annars ger det sig när du håller på och ser vad du åstadkommer. Skär lite djupare varje gång och liksom rulla upp köttet tills att du får en platt köttbit. Akta bara så att du inte skär igenom utan se till att den är hel och fin.

Med en platt köttbit är det dags att fylla rulltårtan med fyllning! Jag valde att börja med rikligt med timjan och pepparmix (som är en pepparblandning från Santa Maria) som grund, och fyllde sedan på med ett lager ädelost som jag skivat upp. Ovanpå det la jag ett lager med bacon, man kan med fördel använda en baconsort med lite mer smak än den gamla vanliga som fyller alla diskar i butiken, och toppade med lite chili (Ancho och Chipotle ger en lite godare och rundare smak).

Sedan är det dags att rulla ihop kalaset. Börja i den ändan som var längst in i köttbiten när du började skära, och rulla hårt! Tryck till extra så att det hela håller sig på plats när du släpper. Här kan det även vara bra att använda steksnöre för att hålla ihop rullen, jag hade inte det och det fungerade men jag hade nog föredragit det ändå.

Lägg rulltårtan i en ugnsfast form som du har smörat ordentligt. På med lite mer peppar och timjan ovanpå och fyll upp med skivad lök och några rejäla smörklickar runt om. In i ugnen i ca 175-200 grader med en stektermometer instoppad.

Här backar vi bandet lite grann och gör en het tomatsås att ha till! Backar därför att det är förbaskat tidsödande så man behöver börja med den innan man sätter kniven i köttet från första början. Jag tog 5-6 tomater och skar ner ganska så grovt. Lika många chilifrukter och ett par habanero, plus några vitlöksklyftor. Ner i en bunke och mixa med handmixer. Börja försiktigt tills att det börjar bli en sörja av ingredienserna, det vill gärna skvätta såklart och har man mycket och stark chili så kan det faktiskt bli riktigt svårt att andas om man brassar på för fullt! Mixa ordentligt så att det blir helt flytande utan några fasta partiklar.

Såsen ska dock vara helt slät så nu kommer den tidsödande delen: sila såsen! Häll lite i taget i silen och arbeta igenom den med en sked, det tar tid att få ut all vätskan så en rejäl portion med tålamod är att rekommendera. Har du gjort rätt så har du nu två delar: en flytande sås och en rest bestående av fastare material som du kan slänga. Jag fick sila såsen en gång till för att få den helt slät...

När det bara finns en röd vätska i behållaren häller du över den till en kastrull och kokar upp. Blanda lite potatismjöl i vatten och tillsätt under omrörning, detta för att få en lite tjockare och nästan geléaktig konsistens på den. Annars är det tunnt som vatten. Tänk en vanlig sötsur sås på kinesrestaurangen. Ta bort från plattan och låt svalna.

Så. Med köttet i ugnen tar vi oss an tillbehören! Hacka ner ett par gula lökar med några chilifrukter och vitlök, fräs upp i smör. Tillsätt paprika och zucchini mot slutet och salta och peppra. Kom ihåg att inte låta zucchinin vara för länge i stekpannan då den mest bara blir mosig och tråkig om den får steka för länge. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar!

Skär ner champinjoner i ganska så rejäla bitar och fräs upp i smör med salt och peppar. Sist men inte minst fräser man upp lite sparris med salt och peppar.

Har man tur så är man klar med tillbehör och sås ungefär samtidigt som köttet är klart i ugnen. Jag tror det tog ungefär en halvtimme för köttet att nå rätt innertemperatur, 70-75 grader. Låter man den stå för längre i ugnen, och alltså bli varmare, så blir det rätt torrt. Kött ska inte stekas för länge, då försvinner safterna och det blir torrt och tråkigt. Så ta ut den ur ugnen i tid!!!

Skär upp rulltårtan i ganska tjocka skivor och lägg upp på tallriken med tillbehören och såsen. Tänk på att såsen är HET, så brassa inte på för mycket av den om du inte är verkligt säker på att du klarar av det. Ringla lite över bara. Ta med löken som varit i ugnen tillsammans med köttet, osten som är inrullad i köttet har smält och en del har runnit ut och blandat sig med smöret och löken och tro mig: det smakar GUDOMLIGT!!!

Bara att avnjuta den kanske godaste kötträtt du ätit i hela ditt liv!

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Mat
Publ. 2017-03-24 08:11