Chili med kött - Ett långkok

Chili con carne känner de flesta till som en slags vanlig köttfärssås med vita bönor, vilket är helt fel. Som namnet antyder så är chili egentligen huvudingrediensen, chili con carne betyder just chili med kött. Idag gjorde jag ett riktigt långkok: chiligryta med kött!


Chili med kött och potatisgratäng

Chili med kött och potatisgratäng

Ingredienser: Kom på att rödvinssås behövs inte, och hittade även en burk ärtor i skafferiet.
Ingredienser: Kom på att rödvinssås behövs inte, och hittade även en burk ärtor i skafferiet.

Lite stekyta på nötbogen
Lite stekyta på nötbogen

Fireball är ett trevligt tilltugg när man lagar mat
Fireball är ett trevligt tilltugg när man lagar mat

Gul lök och vitlök
Gul lök och vitlök

tomt Här vill jag höja ett varningens finger! Peta dig INTE i ögat, eller andra kroppsöppningar, de närmaste 10 timmarna efter att ha hackat större mängder chili!!!
Här vill jag höja ett varningens finger! Peta dig INTE i ögat, eller andra kroppsöppningar, de närmaste 10 timmarna efter att ha hackat större mängder chili!!!

tomt Nej, detta kommer inte från toalettstolen. Chipotle chili som ska koka upp och stå några minuter för att mjukna till innan hackandet. Använd vattnet, häll inte ut det!!!
Nej, detta kommer inte från toalettstolen. Chipotle chili som ska koka upp och stå några minuter för att mjukna till innan hackandet. Använd vattnet, häll inte ut det!!!

Puttra på svag värme
Puttra på svag värme

Häll i öl lite allteftersom, det kokar bort så man får fylla på då och då.
Häll i öl lite allteftersom, det kokar bort så man får fylla på då och då.

Efter ungefär 2 timmar är köttet tillräckligt mört för att man lätt ska kunna dela det. Långt ifrån färdigt!
Efter ungefär 2 timmar är köttet tillräckligt mört för att man lätt ska kunna dela det. Långt ifrån färdigt!

Lite morötter och ärtor gör det hela ännu lite godare! Slå inte ut vattnet ärtorna låg i, använd i grytan!
Lite morötter och ärtor gör det hela ännu lite godare! Slå inte ut vattnet ärtorna låg i, använd i grytan!

Vetemjölsredning
Vetemjölsredning

Stekt lök, glöm inte salt och peppar!
Stekt lök, glöm inte salt och peppar!

Stekta tomater, glöm inte salt och peppar!
Stekta tomater, glöm inte salt och peppar!

Alströms potatisgratäng, tillsätt bara lite svartpeppar och basilika
Alströms potatisgratäng, tillsätt bara lite svartpeppar och basilika

Det viktigaste först! Man kan inte ägna en hel dag åt att laga chili utan att lyssna på passande musik! Det är A och O! Förslag på bra chilimusik är Texas Hippie Coalition, Green Helmet, Motörhead och Slaptones. För att göra det enklare satte jag ihop en bra chili-lista på Spotify:


Så, med musiken på hög volym är det dags att stega ut i köket. Jag köpte nötbog dagen till ära, det är ett bra kött som passar bra till långkok men det går lika bra med högrev eller något mörare kött som biff eller fläskkotlett om man vill det. Skär köttet i mindre bitar, som alltid när man skär kött ska man skära i rät vinkel mot köttrådarna och nämnda köttrådar ska inte vara för långa. Ju längre köttrådar desto segare blir det att tugga, även om vi ska koka detta i flera timmar så finns det ändå ingen anledning att göra det svårare för sig själv...

Bryn köttet en liten stund med salt och peppar så det får en liten stekyta. Jag vet egentligen inte om det spelar någon större roll om man steker kött som ändå ska koka sönder, men det är kul att steka kött!

Det recept jag halvt om halvt följde första gången jag gjorde detta la väldigt stor vikt vid en ingrediens som inte ska med ner i grytan, nämligen Tequila! Mellan varje steg i tillagningen ska man dricka tequila. Tequila är gott, men har man inte det hemma så går det precis lika bra med en hutt Fireball då och då! Tror inte det blir gott i chilin dock eftersom Fireball har en tydlig smak av kanel, men lyssnar man ändå på skön stoner/rocknroll när man lagar chili så kan man lika gärna dricka något gott till! Fireball funkar!

Stoppa ner det färdiga köttet i en gryta och häll i oxfond och ett smakrikt öl. Jag brukar använda ett öl som heter Sir Taste-A-Lot men vad som helst som smakar lite mer än Pripps Blå går egentligen bra. Skär ner gul lök och ett gäng vitlöksklyftor och lägg i grytan tillsammans med ett knippe lagerblad och timjan, låt det puttra igång på ganska svag värme. Det ska inte stormkoka...

Nu kommer vi till huvudingrediensen: chilin! Jag köpte lite chipotle-chili, habanero, jalapeño och nån ask med blandade grejer. Chipotlen var en torkad variant och fullständigt knastertorr, så den fick åka i en liten kastrull med en liten skvätt vatten och koka upp för att sedan stå och dra några minuter tills den mjuknade lagom mycket. På förpackningen stod det att man skulle sila bort vattnet vilket givetvis är rena dumheter, vattnet ska ner i grytan så man inte slösar bort några gottigheter! Jag skulle egentligen haft ancho-chili också men glömde köpa den, som tur var hade jag det i pulverform i kryddskåpet så det fick duga.

Om man tittar på bilderna så ser det ut att vara ganska mycket chili, och det ÄR ganska mycket chili. Men eftersom det ska koka ihop i ett helt gäng timmar så blir det ändå inte så sjukt starkt som det ser ut att bli. Klart att det blir starkt, det är en chili för fasen, men låt dig inte skrämmas av bilderna. Det går att äta, jag lovar. Om du inte har hjärtproblem...

Hacka all chili och i grytan med hela rasket! Här vill jag höja ett varningens finger! Peta dig ICKE i ögat, eller andra kroppsöppningar, efter att ha hackat större mängder chili! Inte direkt, inte efter att du sköljt av fingrarna med vatten, inte direkt efter att du tvättat dig med tvål och vatten och helst inte 5-6 timmar senare heller! Den där chilisaften är förbannat svår att få bort från fingrarna och det SVIDER! Så här 7 timmar efter att jag hackade chilin så svider fortfarande fingrarna på min vänstra hand som jag använde för att flytta chilin från skärbrädan till grytan med (istället för att göra som vettiga människor och skyva ner det direkt i grytan från skärbrädan med hjälp av kniven).

Salta och peppra!

Så, med alla huvudingredienser på plats så sköter sig egentligen resten mer eller mindre av sig självt. Tanken är att köttet ska koka sönder i grytan och det tar sin lilla tid. Är det inte ett kött som från början är väldigt mört och lättbearbetat så kan du räkna med i alla fall 5-6 timmar i grytan. Man får bara röra om då och då, dels så att det inte bränner alldeles i botten av grytan och dels för att hjälpa köttet lite på traven med att gå sönder. Eftersom det småkokar hela tiden så förlorar givetvis grytan vätska med tiden också, så man får fylla på lite mer öl då och då. För egen del gick det åt fyra halvliters burkar Sir Taste-A-Lot men hade kanske klarat mig med mindre om jag hade fattat att man kunde ha locket på innan det gått 4 timmar. Nåja, mer öl = mer smak så ingen skada skedd!

Efter ca 2 timmar kan man mosa lite i köttet med sleven och liksom hjälpa till att göra sönder det, bog är ett hårt kött så det tar tid att få det mjukt. Efter ytterligare ca 1 timme har det börjat falla sönder av sig självt men det ska gå sönder helt och när man äter maten senare ska det liksom smälta i munnen, så räkna som sagt med 5-6 timmar för att få bästa resultat!

Med en beräknad timme kvar av koktiden är det dags att skiva ner lite morötter. Morötter ger väldigt god smak i köttgrytor, även om jag själv inte är överförtjust i kokta morötter så är det ändå ett måste här. Även sådana där goda ärtor man köper på burk passar extremt bra i sådana här sammanhang. Utnyttja även det smakrika vattnet som ärtorna ligger i och häll det i grytan! Alldeles mot slutet kan man om det behövs tillsätta lite redning för att tjocka till det lite så konsistensen blir lite krämigare och inte så "vätskig". Görs lätt med vetemjöl och vatten, se bara till att inte ha några klumpar innan du häller det i grytan.

Vad ska man ha till en chili? Om det tvista de lärde men jag skulle vilja säga: vad fan du vill. Det är gott med ris, det är gott med pasta, potatis kan funka om du gillar det. Det bästa i mitt tycke skulle nog vara lite lättstekt zucchini och paprika. Idag blev det Alströms potatisgratäng som jag piffade upp med lite svartpeppar och basilika. Så länge det är gott så passar det bra, simple as that!

Servera med kalla rårörda lingon och kallt vatten! Njut! Och kom ihåg: A good chili always burns twice!

Lista över ingredienserna:
Nötbog eller annat kött
Chili (chipotle, jalapeno, ancho, habanero, "vanlig" chili, the more the merrier!)
Salt
Svartpeppar
Timjan
Lagerblad
Oxfond
Smakrikt öl (Kan rekommendera Sir Taste-A-Lot)
Morötter
Ärtor på burk
Gul lök
VitlökPrenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Mat
Musik
Publ. 2016-03-10 22:13
Red. 2016-03-10 22:24