Bokrecension: En mot hundra

En bok som verkar riktigt lovande när man läser omslaget, fått bra recensioner av tunga namn såsom Joe Pistone (mannen som infiltrerade amerikansk maffia under namnet Donnie Brasco som blev film med Johnny Depp i huvudrollen) och handlar om en under cover-polis som infiltrerar Hells Angels.


tomt
1 städ av 4 möjliga
Betyg 1 av 4
Den är dock tyvärr ganska torftigt skriven och så värst mycket av den utlovade spänningen finns helt enkelt inte där. En kille vid namn Jay Dobyns berättar om hur han arbetade under cover och försakade sin familj för att nå målet. Under sitt alias "Bird" utger han sig för att vara vapenhandlare och yrkesmördare, tillsammans med ett par poliser till bildar han en 1%-klubb som närmar sig Hells Angels i Arizona för att samla bevis.
Titel: En mot hundra - Jag infiltrerade Hells Angels
Originaltitel: No angel: My harrowing under-cover journey to the inner circle of the Hells Angels
Författare: Jay Dobyns med Nils Johnson-Shelton
ISBN: 978-91-86369-41-5
Antal sidor: 342
Utgivningsår 2010

Egentligen finns ju allting redan på plats för att det ska bli en bra bok: under cover borgar för en viss spänning, knuttar och MC-klubbar, fester, våld osv. Men det blir mest bara en massa upprepningar av hur hård alla Hells Angels-killar tycker att Bird är, flera stenhårda farliga rutinerade killar säger till honom att "jag önskar vi hade fler som dig". Och då är han inte ens medlem i klubben... Ärligt talat så händer det faktiskt ingenting överhuvudtaget, snabba redogörelser för någon som beställer lite ljuddämpare, någon halvhjärtad diskussion om tidigare skjutningar som ändå inte leder till några fällande bevis, många redogörelser för vad personerna äter när de träffas eller vad tjejerna i utkanten har på sig för kläder. Gäsp...
Lydia vinkade när vi parkerade hojarna. Timmy och jag vinkade tillbaka. Hon såg glad ut, inte spänd eller bakfull. Hon hade mörka jeansshorts på sig och en ljus jeansskjorta knuten under bröstbenet. Hennes svarta hår var uppsatt i en hästsvans. Det var hennes uniform för trädgårdsarbete.
- Hallå Lydia, fin trädgård. Jag älskar tomtarna, sa jag.
- Tack Bird. Hallå Timmy.

Det som ändå gör boken halvt läsbar är hans inre resa från att ha varit övertygad om att alla Hells Angels han träffar är avskum som ska buras in, till att börja tycka om killarna och mer och mer kämpa för att få bli en av dem. Till att börja med av rent utredningstekniska skäl, tillhör man inre kretsen får man reda på mer, men snart blir det en personlig sak för honom: "Jag SKA bli en fullvärdig medlem". Förhållandet till familjen bestående av fru och två yngre barn blir givetvis lidande, det nämns ofta men egentligen inte mer än att "jag saknar ungarna, ibland, och frugan tjatar om att jag aldrig är hemma".

Det finns dock några saker som verkligen stör mig i berättelsen. Jag vet av naturliga anledningar inte särskilt mycket om hur det är att vara under cover-polis för ATF, men det finns flera saker som känns mycket konstiga i sammanhanget. Till att börja med bor han med familjen i delstaten, inte långt från klubben han infiltrerar. Han tar motorcykeln, iförd väst, hem till garageuppfarten. Som upplagt för att bli avslöjad? Han går ut och handlar med dottern när han råkar springa på en av de han utreder, eftersom de är just i det området. Fru och barn ringer honom när han jobbar, på samma telefon han använder i jobbet, vilket rent spontant känns livsfarligt. En av de viktigaste personerna för att överhuvudtaget få igång utredningen är en meth-pundande biker som de tvingar till att samarbeta, allting hänger på honom eftersom han har kontakterna för att få igång en trovärdig klubb som kan bli polare med Hells Angels. Personligen skulle jag väl kanske inte lita på en sådan person, speciellt inte efter att de sätter honom i fängelse när han blir för labil för att ha kvar i utredningen. Som sagt, ett flertal saker som för en utomstående helt enkelt inte går ihop...

Allt som allt en ganska torftig bok som sagt, man kan med gott samvete låta den stå i hyllan.

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Böcker
Publ. 2016-01-28 23:50
Red. 2016-03-18 01:36