Blackthorn (2011)

Butch Cassidy och Sundance Kid var två ökända bankrånare och boskapstjuvar vid slutet av 1800-talet. När de sedan länge jagats av lagens långa arm och till slut inte kunde hålla sig undan längre så flydde de till Bolivia där de dödades i en eldstrid år 1908. Eller?


tomt
3 städ av 4 möjliga
Betyg 3 av 4
Det väcktes redan från början misstankar om att de faktiskt hade överlevt eldstriden och därefter höll sig gömda och levde ett mer stillsamt liv till ålderns höst. Ingen vet egentligen något alls om vad som hände dem efter 1908, OM de ens överlevde.

Den här filmen handlar om Butch Cassidy flera år efter den omnämnda eldstriden, i en fiktiv historia om vad som kanske kunnat ske. Han har levt gömd på en liten ranch i Bolivia och försörjer sig på hästuppfödning. Men när han nu blivit till åren längtar han tillbaka till sina hemtrakter i USA och att se sonen till kvinnan han en gång älskade.
Blackthorn
Släpptes: 2011
Regi: Mateo Gil
Manus: Miguel Barros
Skådespelare:
Sam Shepard
Eduardo Noriega
Stephen Rea
Magaly Solier
Nikolaj Coster-Waldau
mfl

Utan att säga för mycket om filmens handling så går det inte riktigt som han tänkt sig det. Han blir av med pengarna han behöver för att resa hem och slår följe med en spanjor han träffar, i syfte att hämta ett rånbyte denne kommit över. Detta leder till att de båda jagas av både lagen och rånbytets rättmätiga ägare.

Det är en mycket välspelad film med bedövande vackra landskapsbilder från Bolivia. Känn på den bara, en westernfilm som utspelar sig i Bolivia! Utmärkta skådespelarinsatser och manuset känns väl genomarbetat. Det är en trovärdig historia helt enkelt. Tyvärr blir den aldrig särskilt spännande och fungerar mest som en feel good-film, fast sorgligare på något sätt. Men det är en bra film som är väl värd att ses.

Filmen innehåller några flashback-sekvenser från Butch Cassidys och Sundance Kids flykt från USA till Bolivia via Argentina. Jag förstår inte riktigt varför man tagit med de scenerna för de fyller inget egentligt syfte mer än att introducera en Pinkerton-detektiv som jagar dem samvetsgrant. Den bakgrundshistorien, tillsammans med att man valt just Butch Cassidy till huvudroll i filmen, gör just ingenting för filmen i stort. Storyn hade hållit ändå, även om man valt att introducera en fullständigt okänd och påhittad karaktär istället för en av Amerikas mest ökända brottslingar. Med tanke på att det hela ändå utspelar sig många år efter han antagits död, och det inte finns några som helst bevis för att han överlevt, så känns det bara onödigt.

Filmens slut är också en källa till missnöje. Den slutar något tvärt och det känns som att man inte får något riktigt avslut. Kanske som förberedelse till en uppföljare? Verkar inte så troligt dock, men det är känslan man får.

Men Blackthorn får ändå 3 av 4 i betyg, för den är som sagt välgjord och väldigt snygg. Kan rekommenderas trots avsaknaden av riktig spänning!

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Film
Publ. 2016-03-18 03:01