Att ljuga om sin ålder, för att få köpa öl eller för att få ta någon annans dyrbara plats i Sverige

Varför är vi så enfaldiga när det kommer till lögnerna folk drar till med i asylprocessen angående sin ålder? Att somliga ljuger om sin ålder är alldeles uppenbart, och när man inte längre kan blåneka till att så är fallet så försöker man istället relativisera fenomenet med helt horribla jämförelser.


Bevisa din ålder?

Bevisa din ålder?

Dan Edström, redaktör på Expressens Omtalat, skrev en krönika med titeln "Har du aldrig ljugit om hur gammal du är någon gång?". Som exempel på hur vi alla ljuger, hela tiden, drar han till med hur man försöker låtsas vara äldre än man är för att få handla på Systembolaget, och för att få komma in på krogen när man inte har rätt ålder än. Hur man drar av några år från sig själv när man raggar. Äpplen och päron, för det är en väldigt stor skillnad på dessa små "oskyldiga" lögner jämfört med att ljuga till sig en plats som barn i det svenska asylsystemet.

Självklart förstår man varför en kille ljuger och säger att han är 16 år när han är kanske 25 eller ännu äldre. Det ger fördelar, det ger en mycket större chans att få permanent uppehållstillstånd. Men det är inte det som är problemet. Problemet är att vederbörande tar upp en plats för någon annan, någon som faktiskt är berättigad till den. Problemet är att det svenska systemet, när man initialt godtar dessa lögner, gör att vuxna män placeras tillsammans med barn och ungdomar. Problemet är att en man på närmare 30 år plötsligt går i gymnasiet tillsammans med 16-åringar. Problemet är att vissa kriminella avskum som sätter sina egna behov framför tjejers (och i förekommande fall, killars) rätt till sina egna kroppar inte kan straffas ordentligt och utvisas för sina brott.

Att jämföra dessa problem med ungdomar som försöker köpa öl på Systembolaget är absurt!

När man handlar alkohol på Systembolaget, tobak eller huvudvärkstabletter i matbutiken eller spelar lotto för 22kr, så gör personalen en okulär bedömning av kundens ålder. Kan man inte direkt vid första ögonkastet avgöra att personen är 25-30 år (25 eller 30 är olika på olika ställen) så frågar man efter legitimation. Kan kunden då inte uppvisa legitimation så nekas köpet. Ingen tvingar någon att visa leg, men ingen tvingar heller någon att sälja dessa åldersgränsbelagda varor. "Visa leg eller gå härifrån tomhänt".

Ett likadant system tycker jag skulle kännas rätt självklart när man kommer hit och ska ha de fördelar som faktiskt finns med att uppge en låg ålder.

- Nej, jag är bara 16 år gammal.
- Men du ser mycket äldre ut, kanske 30...
- Men det är jag inte, jag är 16.
- Har du någon form av id-handlingar med dig som kan styrka det?
- Nej, människosmugglare kastade mitt pass överbord i Medelhavet, eller så tappade jag det. Men jag har min smartphone med mig.
- Hmm, okej. Vi skriver 16 år här då, och placerar dig på ett hem för ensamkommande barn och sedan får du ju gå i gymnasiet med andra 16-åringar.

Det är absurt!

Absurt därför att det finns metoder att avgöra om den uppgivna åldern är rimlig. Inte så att man exakt kan avgöra att "du är 19 år och 6 månader", men med hjälp av handledsröntgen och tandbesiktning kan man avgöra om det är rimligt att den uppgivna åldern stämmer. Det borde göras direkt från start vid minsta tveksamhet, men görs dessvärre ganska långt in i handläggningsprocessen om den alls görs.

Absurt därför att det verkar finnas en tro att man i andra länder helt saknar folkbokföring och register över invånarna. Det är inte sant. Även i Syrien och Afghanistan finns register där man kan se exempelvis folks födelsedata. Att någon kommer hit och uppger en ålder som känns tveksam måste ju då rimligtvis innebära att man skickar en förfrågan till det aktuella landet och begär ut exempelvis pass-information. Det finns nämligen. Att man tappat passet innebär inte att man inte längre finns i systemet!

Absurt därför att även människor som blir "tagna på bar gärning med handen i syltburken", dvs misstänks för brott i Sverige och vid närmare kontroll hittas samma person i exempelvis tyska register med en helt annan och äldre uppgiven ålder, faktiskt i det svenska rättssystemet ändå har chansen att dömas som barn!

Det aktuella fallet med våldtäkten av en 12-årig pojke på ett hem för asylsökande ensamkommande barn där en av de misstänkta gärningsmännen, som uppger sig vara 15-16 år, har en Facebook-profil som säger att han är 45 år(!) sätter fingret på exakt vad som är fel på det svenska mottagningssystemet. Det finns inte en chans i världen att någon som är 45 år ser ut att vara i tonåren. Ändå har han placerats på ett hem för barn. Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson säger till Expressen att en första bedömning av en asylsökandes ålder görs redan när personen kommer till Sverige.
- Om det är uppenbart att personen är över 18 år kan vi redan då skriva upp åldern. Men då ska det i princip vara ställt bortom all rimlig tvivel. Annars tar man ställning till åldersfrågan vid beslut om själva asylärendet.

När man missar att skriva upp åldern för en man på 45 år så undrar man ju hur ofta Migrationsverket anser att det är ställt bortom all rimlig tvivel. Min gissning är att det är oerhört sällsynt. Okej, i ärlighetens namn säger inte åklagaren i nämnda fall att den misstänkte är 45 år, utan bara att han är över 18, men ytterligare en gissning från mitt håll är att om man på Facebook säger sig vara född 1971 så är man nog också född däromkring.

Givetvis finns det asylsökande som faktiskt är så unga som de uppger, som faktiskt är barn och som faktiskt har de asylskäl de uppger sig ha. Jag vill gärna tro att de dessutom är i majoritet. Men det ursäktar inte att man stoppar huvudet i sanden och låtsas som att problemet med lögnerna inte finns, och det ursäktar inte att man relativiserar problemet och jämför med att försöka köpa några burkar öl innan man fyllt 20 år.

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Politik
Publ. 2016-02-20 00:43

Relevanta länkar
Expressen/Omtalat - Har du aldrig ljugit om hur gammal du är någon gång?
Expressen/Kvällsposten - Åldersfråga i fokus efter barnvåldtäkt