Apropå medborgargardet i Stockholm

Medborgargarden på Sveriges gator, vem hade kunnat tro det? Dels att det skulle gå så långt att poliser säger att de inte klarar av situationen längre, och dels att befolkningen med världens längsta stubin skulle ha det i sig.


tomt
Givetvis är det en grov generalisering, att vi har världens längsta stubin. Men vi är antagligen bäst i världen på att knyta näven i fickan, muttra något argt och sedan inte göra någonting. Medan franska bönder i missnöje åker in till centrala Paris och dumpar tonvis av gödsel på strategiska platser, samt blockerar infarterna till mångmiljonstaden, så sätter de svenska bönderna upp plakat på sina traktorer och åker en liten sväng där de inte är i vägen för någon och åker sedan hem. När demonstrationer utomlands kan locka hundratusentals människor ut på gatorna så står ett par hundra människor på ett svenskt torg och lyssnar på en oengagerad talare som klämkäckt avslutar med ett rungande "nu får det vara nog, eller hur?". Sedan går alla hem till sitt.

Vi pratar vitt och brett i fikarummen och på Facebook om hur fel systemet är, så mycket vi skulle vilja ändra på osv. Men vi brukar oftast inte göra så mycket mer än så, när bensinpriset blir "för högt" så blir vi intervjuade av media och säger upprört att "smärtgränsen är redan nådd, vi kan inte betala mer för bensinen" för att sedan åka och tanka bilen...
- De här killarna är ett enormt problem för oss. De snor grejer överallt och misshandlar ordningsvakter på centralen. Tar tjejer mellan benen och ger dem örfilar när de säger ifrån. Alla poliser vet om det här, säger han.

- Jag skulle aldrig släppa iväg mina barn till T-centralen, det skulle ingen polis göra, säger han.
(Anonym polis till SVT Nyheter)

Det finns många saker som upprör människor, en sak bland många många andra är uppgifterna om gängen i Stockholm och Göteborg som sprider skräck. Nu pratar jag inte om några förortskids som i brist på sysselsättning och vanligt folkvett driver runt och ställer till väsen, utan om de så kallade gatubarnen. Unga män från Marocko som valt att stå utanför samhället de tagit sig till. Gatubarnen som rånar, misshandlar, ofredar, antastar och våldtar vanligt hyggligt folk. Gatubarnen som polisen står handfallna inför.

När polismakten, och samhället i stort, inte längre förmår upprätthålla lag och ordning så blir folk förbannade. På diverse forum har det i åratal pratats om att bilda medborgargarden för att "rensa upp", men lyckligtvis har det aldrig blivit något större av det där. Medborgargarden är inte bra, det är en absolut sista utväg. Staten ska se till att folk sköter sig, det tycker till och med jag som liberal, det finns lagar och förordningar att förhålla sig till. De individer som inte förmår följa de oerhört enkla reglerna samhället satt upp om att inte stjäla, inte misshandla, inte tafsa, inte våldta osv, de individerna måste tas om hand av samhället. Låsas in, bestraffas, hållas undan från övriga människor så att de inte kan skada fler. Det är grundläggande i en rättsstat: lagbrott får konsekvenser. Annars är det ju ingen idé att ha en ordningsmakt, eller lagar, överhuvudtaget.

Så när poliser vittnar om att resurser saknas för att ta om hand, lagföra och bura in kriminella individer så har vi ett problem. När poliser vittnar om att killarna de trots allt arresterar bara vänder på polisstationen och är ute redan innan rapporten är färdigskriven, då har vi ett problem. När människor inte blir bestraffade för grova brott, såsom stöld och sexuella övergrepp, då har vi ett problem. Samhället kan inte längre beskydda oss.

Nu när det kommit ut svart på vitt att situationen är sådan här, då har det till slut runnit över för ett par hundra lite mer våldsbenägna individer. Nu gick man ut i Stockholm för att så att säga "visa var skåpet ska stå". Det pratas om nynazister i grupperingen, Svenska Motståndsrörelsen ligger väl nära till hands att misstänka, och fotbollshuliganer. Det påminner starkt om kravallerna i flertalet brittiska städer för några år sedan, när förortskids var ute natt efter natt och eldade bilar och affärer, vandaliserade allt de kom över. Polisen kämpade natt efter natt utan att få grepp om situationen, tills att de engelska fotbollsfirmorna fick nog och mobiliserade. Killar som var vana att slåss i större grupper, som var orädda, gick ut och jagade rätt på terroristerna och visade vad "vanligt folk" tyckte om dem. De var inte tyglade av polisens regler och hade därför inga som helst problem att sparka skiten ur ligisterna. Budskapet var tydligt: förstör du våra stadsdelar så gör det ont. Mycket ont.

Så när svensk polis, pga resursbrist och svaga lagar, inte förmår få bukt med marockanska gatubarn så provade alltså detta medborgargarde lyckan istället. Det kan vara lätt att sympatisera med aktionen, att hylla de som gick ut för att läxa upp tjuvar som tafsar på småtjejer. Men det finns stora problem med det förfarandet. Förutom att de inblandade troligen står för ett samhälle de flesta av oss inte har något som helst intresse av att se infört, och konstiga idéer om rasbiologi, så uppstår självklart frågan: hur vet de vilka de ska sparka skiten ur?

Alltså, jag har inga som helst problem med att någon som tafsar på småtjejer, och örfilar upp dem vid protest, får skallen insparkad. Det är något jag kan ställa upp på vilken dag som helst, det finns inga ursäkter för ett sådant beteende. Men om man inte hittar rätt person att göra sönder, då har vi ett problem igen. Vare sig man tar fel av misstag, eller om man tar någon av bara farten för att hår- och hudfärg liknar de egentliga förövarnas, så är det hastigt och olustigt inte längre lika beundransvärt. Vid de brittiska kravallerna jag nämnde ovan så tänker jag mig att det var ganska enkelt att förvissa sig om att man fick tag på rätt personer: var de ute och kastade sten på glasrutor så var de skyldiga. Jag tvivlar starkt på att killarna bakom upprensningen i Stockholm häromkvällen tog någon på bar gärning...

Om man ger sig på oskyldiga, under parollen att försvara staden/landet/folket, så är man inte ett skit bättre än de man försvarar staden/landet/folket ifrån. Oskyldiga människor ska aldrig behöva hamna mitt i en rasande mobb som inte drar sig för att sparka ihjäl folk. Och det är den stora faran med medborgargarden, beviskravet sänks betydligt jämfört med rättsväsendet.

Det som verkligen behövs är inte mer okontrollerat våld på gatorna, utan en rättsapparat som förmår ta kontroll över situationen. Mer pengar måste fördelas till Polismyndigheten så att resurserna finns, kanske ett slut på "Kod 291" är behjälpligt i det sammanhanget för jag tror ärligt talat inte att beslutande politiker förstår allvaret i situationen om inte ALLA brott offentliggörs. Tillämpningen av rikets lagar måste bli striktare, det måste alltså uppstå konsekvenser av att misshandla ordningsvakter och råna människor. Man får inte släppa ut dessa individer rakt ut på gatan igen och tro att det ska ha någon slags effekt. Samhället måste med kraft reagera och bestraffa de som skiter i vad som gäller. Polisen behöver dessutom bli bättre på att svinga batongerna, även om domstolarna inte sätter ner foten bör varje enskild polisman få förtroendet att visa "kan du fan inte uppföra dig så gör det ont, mycket ont". Någon nytta ska de väl ändå ha av det lagstadgade våldsmonopolet...

Prenumerera på Nyhetsbrevet och missa inga nya artiklar!

Publicerad i
Politik
Publ. 2016-01-31 02:05

Relevanta länkar
Expressen - Maskerade män skulle skada flyktingbarn
SVT - Polisens larm: Vi går på knäna nu